VELSEN - April is de maand van de filosofie met het thema ‘weerloos en waardevol’ daarom heeft Bibliotheek Velsen Carolien van Welij uitgenodigd voor een lezing filosofie op 19 april. En is er een filosofische wandeling met Anne op 24 april.

‘Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert. Maar zonder waarde zou niets de moeite waard zijn.

Als iets van waarde opduikt is de meetlat meestal niet ver weg. Het goud gaat naar de snelste hardloper. Het leukst is het bericht met de meeste ‘likes’. En alle lof verdient de leerling met de hoogste cijfers. Hoe meer mensen het waarderen hoe meer iets waard wordt. Maar is wat alleen ikzelf waardevol vind dan minder waard? En wat is de waarde van zaken die niet te meten zijn? Heeft waarheid een prijs? Hoeveel is vriendschap waard? Hoe weerloos is schoonheid? En hoe waardeert de natuur de menselijke maat?

Nieuwe denker des vaderlands

Voormalig Denker des Vaderlands Paul van Tongeren zal na twee jaar zijn taak doorgeven aan de nieuwe Denker Marjan Slob. De eretitel wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker. De Denker bezit de kwaliteit om zich vanuit een weldoordachte positie te engageren met de maatschappelijke actualiteit en is in staat de hectiek van het nieuws in een groter verband te plaatsen. Op die manier verdiepen Denkers niet alleen de actualiteit en het publieke debat, maar maken zij de filosofie ook aantrekkelijk voor een breed publiek.

Activiteiten in de Bibliotheek en de Volksuniversiteit.

Carolien van Welij, filosoof en neerlandicus, schrijft interviews en artikelen over filosofie, literatuur en levenskunst. We zijn er trots op dat Carolien op 19 april een lezing komt houden bij Bibliotheek Velsen.

Op 24 april kun je mee wandelen op een filosofische wandeling met Anne, in het thema van deze maand Weerloos en waardevol. Kaartverkoop is via de balie in de Bibliotheek en via www.bibliotheekvelsen.nl

Wil je je nog meer verdiepen in de filosofie schrijf je nu dan in voor een introductiecursus filosofie die start op 11 april bij www.volksuniveristeitvelsen.nl