WIJK AAN ZEE - Tata Steel zegt 100 miljoen euro extra te gaan investeren om de stofhinder in de omgeving aan te pakken. Vanmorgen dwarrelde er weer een grafiet op het dorp neer, inwoners ontvingen daar via sms een alarmbericht over.

Binnen twee maanden komt het staalconcern met een allesomvattend plan om de overlast aan te pakken, zo beloven ze. In het plan wordt ook de al bestaande aanpak van grafietoverlast meegenomen. Daarnaast gaat de staalgigant iets doen tegen de stofuitstoot van slakverwerker Harsco, op hetzelfde terrein.

Eerder heeft de provincie Noord-Holland aangedrongen op een snelle en brede aanpak van de hinder voor de omgeving.

Omwonenden, met name in Wijk aan Zee, hebben sinds november vorig jaar regelmatig last van de uitstoot van Tata en Harsco. Het staalbedrijf is al meer dan dertig keer beboet en moet intussen per overtreding een verhoogde dwangsom van 25.000 euro betalen.

Tata heeft de afgelopen tijd al verschillende maatregelen genomen, waaronder het vertragen van het productieproces. Ook kunnen de staalslakken langer afkoelen, zodat er minder grafiet vrijkomt bij het kiepen. Verder wordt er een overkapping over de productiehal gebouwd. Deze hal is uiterlijk in april 2020 operationeel. De provincie gaat bekijken of het mogelijk is dit te versnellen.