VELSEN - Het is bijna zover. JOGG Velsen gaat op woensdag 27 september officieel van start in de gemeente Velsen. Dit gebeurt tijdens de Nationale Kraanwaterdag. Vanaf die dag slaan verschillende organisaties rondom het kind de handen ineen voor een gezonde toekomst. Zo krijgen alle kinderen in Velsen via de basisschool van SportSupport Kennemerland een bidon en is er aandacht in de klas voor het drinken van water. Zwembad De Heerenduinen opent een watertappunt en 's middags stimuleren Sportloket/SRO Velsen water drinken tijdens de opening van het Urban Sportpark op het Pleiadenplantsoen. Welzijn Velsen besteedt aandacht aan het thema waterdrinken in de buurthuizen waar jongeren samenkomen.


JOGG Velsen


Velsen staat voor de uitdaging om gezondheidsverschillen terug te dringen en gezondheid voor alle generaties te bevorderen. Daarom is besloten om als gemeente aan te sluiten bij JOGG-beweging. Deze aanpak richt zich met de slogan Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst op de leefomgeving waar kinderen en jongeren veel komen: thuis, buurt, school, sport, vrije tijd, werk en (online) media. De programma's en projecten van JOGG in deze omgevingen stimuleren een gezonder aanbod van eten en drinken, meer bewegen, voldoende ontspanning en slaap. Om zo te zorgen voor een gezonde en weerbare jeugd.

Hellen Kleijberg, JOGG-regisseur van SportSupport Kennemerland gaat in Velsen de JOGG-kar trekken: "We zijn in Velsen natuurlijk al langer bezig met deze thema's. Maar nu, met een JOGG-regisseur als aanjager, is er meer tijd om verbindingen te leggen en te zorgen voor doorlopende aandacht voor de thema's. Wat goed loopt gaan we borgen en bestaande succesvol gebleken programma's breiden we uit."

Samen komen we verder


De grote kracht van de JOGG-aanpak ligt hem in het leggen van verbindingen. Hellen: "Op de JOGG-thema's water drinken, gezonde voeding, genoeg bewegen en goed slapen leggen we verbindingen tussen alle partijen rondom het kind die hier positieve invloed op hebben. Aangesloten zijn o.a. al Sportloket/SRO Velsen, GGD Kennemerland en Welzijn Velsen. Met elkaar richten we de omgeving van het kind in als een gezonde omgeving om een gezonde leefstijl te stimuleren. De Nationale kraanwaterdag is een mooi voorbeeld!"

Wat kun je de komende tijd verwachten?


Op 27 september krijgt JOGG Velsen officieel een gezicht met de lancering van de drinkwatercampagne. Deze start bij Basisschool de Klipper met een officiële aftrap in het bijzijn van wethouder Bram Diepstraten. "Die dag is het namelijk Nationale Kraanwaterdag. Alle kinderen in Velsen krijgen via school een bidon. Maar de Klipper doet meer. Zij zetten vanaf dit schooljaar breed in op gezonde voeding met twee keer in de week een warme lunch en één of twee keer in de week fruit. Rond de school hebben ze een parcours voor The Daily Mile en stimuleren docenten om wekelijks met de hele klas naar buiten te gaan en hier 15 minuten te wandelen, joggen of rennen. Water drinken krijgt ook meer aandacht via de gymdocenten voor en na gymles, tijdens bestaande activiteiten als de Buitenspeeldag en Koningsdag. En via drankenborden in de klas waarop te zien is wat bijvoorbeeld een blikje cola aan suiker bevat en hoe lang je moet touwtje springen om de calorieën weer te verbruiken," doet Hellen enthousiast uit de doeken. Om het water drinken tijdens zwemmen makkelijk te maken heeft Sportloket Velsen alvast een watertappunt aangelegd in het zwembad De Heerenduinen. Zij gaan bezoekers en de verenigingen de komende tijd stimuleren gebruik te maken van dit waterpunt.

Sluit je aan bij JOGG


Ben jij werkzaam in het onderwijs, de kinderopvang, de sport, welzijn of het bedrijfsleven van Velsen en wil je onderdeel worden van de JOGG-aanpak? Bel of mail dan met Hellen Kleijberg via 06-51964622 of hkleijberg@sportsupport.nl.