VELSEN - In de week van 4 tot en met 8 november is de week van Het Nationaal Schoolontbijt. Het initiatief is ontstaan vanuit één missie: alle kinderen in Nederland gezond laten ontbijten. Op dinsdag 5 november werd dit op culturele wijze gevierd in de Stadsschouwburg Velsen, gesponsord door de Vomar, Bakker Van Vessem en het Rabo DichtbijFonds.


Leerlingen van het Vellesan College en het Tender College IJmuiden kwamen ontbijten in de foyers van het theater. Daarna volgde een energieke warm-up begeleid door de energizers (dansdocenten) van Danstheater AYA. Zo konden de leerlingen nog even lekker bewegen voordat zij de zaal in gingen voor dansvoorstelling Cleopatra (14+). Het werd een enerverende ochtend waarin zowel werd genoten van een gezellig ontbijt, als van een inspirerende voorstelling.

In Cleopatra geven Danstheater AYA en ZEP Theaterproducties een eigentijdse draai aan Shakespeare’s historische tragedie Anthony and Cleopatra. Cleopatra’s ijzeren wil en seksualiteit staan al eeuwenlang symbool voor onafhankelijke vrouwelijkheid. Ze was lang geleden al een wereldleider, maar de combinatie van macht en vrouwelijkheid blijft lastig. Deze versie van het liefdesdrama is een rappe actuele bewerking met toneel, zang, dans en spoken word.

Het overgebleven eten van Het Nationaal Schoolontbijt in Stadsschouwburg Velsen werd gedoneerd aan de Voedselbank Velsen.