IJMUIDEN - De interactieve tentoonstelling en het restaurant van SHIP, het Sluis Haven Informatie Punt in IJmuiden, gaan zondag weer open.


SHIP geeft bezoekers een beeld van de bouw van Zeesluis IJmuiden in al zijn facetten en vele havenactiviteiten op en rond het Noordzeekanaal. Een nieuw onderdeel van de tentoonstelling is het verhaal over selectieve onttrekking. Een maatregel om verdere verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan. Het zorgt ervoor dat een deel van het zoute zeewater dat meekomt met het gebruik van de nieuwe zeesluis, weer terug naar zee wordt afgevoerd. Dit voorkomt dat het water in het Noordzeekanaal te zout wordt en landbouw, natuur en de drinkwatervoorziening daar nadelige gevolgen van ondervinden.

Reserveren
SHIP is woensdag t/m vrijdag en elke zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Vooralsnog is het alleen mogelijk om de expositie en/of het restaurant te bezoeken door van te voren een reservering voor maximaal 4 personen te maken via www.ship-info.nl. Hetzelfde geldt voor het boeken van een rondleiding met een gids, die op de genoemde dagen kan plaatsvinden van 11.00 en 14.00 uur.

Bereikbaarheid
Het sluizencomplex in IJmuiden is inmiddels weer open voor (brom-)fietsers en voetgangers. SHIP adviseert bezoekers een mooie dagtrip te maken en op de fiets naar de experience te komen. Wie toch met de auto komt, bereikt SHIP prima via Velsen-Noord.