IJMUIDEN - Personeel en de directie van Tata Steel Nederland verzetten zich tegen maatregelen die de Europese tak van het staalbedrijf wil nemen in het kader van de fusie met de Europese staaltak van ThyssenKrupp. Gisteren maakte de Europese ondernemingsraad al bezwaar tegen de maatregelen.

De Nederlandse ondernemingsraad en de directie van Tata Steel Nederland willen een stokje steken voor de afstoting van een Belgische verzinklijn. De desinvestering is bedoeld om tegemoet te komen aan bezwaren uit Brussel tegen de samenvoeging.

Beloftes verbreken
De ondernemingsraad van Tata Steel Nederland, het voormalige Hoogovens IJmuiden, vindt de verzinklijn van te grote waarde om te verkopen. Door dit onderdeel af te stoten, zou het Indiase moederbedrijf eerdere beloftes over behoud van strategisch belangrijke activiteiten verbreken. Het steekt bovendien dat de top van Tata Steel niet met de personeelsvertegenwoordiging heeft overlegd over het afstoten van de verzinklijn. De ondernemingsraad beraadt zich op stappen om de verkoop te voorkomen.

De Europese ondernemingsraad vindt dat het verlies van banen als gevolg van de fusiemaatregelen oneerlijk is verdeeld. Aan de kant van Tata zouden al meer dan 2.000 arbeidsplaatsen verloren gaan, terwijl bij ThyssenKrupp geen teken zou zijn van ingrepen. Eerder was beloofd dat als gevolg van de fusie aan beide kanten 2.000 banen zouden verdwijnen.