WIJK AAN ZEE - Bijna iedereen in Wijk aan Zee heeft door toedoen van Tata Steel last van stof en grafietregens. Dat blijkt uit een enquête die het staalbedrijf door ruim 200 inwoners liet invullen.

Tata Steel ging de afgelopen week langs de deuren om te onderzoeken tegen welke problemen de Wijk aan Zeeërs aanlopen. De respondenten vulden massaal in dat ze hinder ervaren van het stof: ruim 95% deed dat. Bijna tweederde ervaart bovendien ook geurhinder, en 39% heeft last van het geluid.

Op het gebied van het aanpakken van die overlast scoort het bedrijf een krappe voldoende. Uit de resultaten blijkt dat Tata Steel daar een 5,8 voor krijgt. Meer dan een derde geeft een 7 of hoger.

Klachtenafhandeling
Ook werd in kaart gebracht hoe de inwoners van het dorp vinden dat de 'buurman' met hun klachten omgaat. 45,1% van de respondenten is tevreden over de afhandeling en 22,2% is zelfs zeer tevreden.

De Wijk aan Zeeërs vinden verder dat Tata Steel eerlijk, duidelijk en open moet zijn in hun informatievoorziening. De wens is dat het staalbedrijf vooraf en op een directe manier informeert.

Grafiethal
Om de overlast in te dammen wil de staalfabriek een hal gaan bouwen. De werkzaamheden daarvoor zijn vandaag gestart. De bouw van de hal, die in april 2020 in gebruik moet worden genomen, is slechts een deel van de oplossing, zo stelt de staafabriek. Het maakt deel uit van 'een groot integraal plan' om de overlast tegen te gaan.