WIJK AAN ZEE - Op zaterdag 13 april is in Wijk aan Zee en Velsen Noord de Grondstofjuttersaanpak feestelijk geopend. Ook werd Pullution Art kunstwerk onthuld. Hiermee stond de opening van het strandseizoen 2019 in het thema van de ‘plastic soep’. Met de Grondstofjuttersaanpak nodigen de strandexploitanten en gemeente strandwandelaars uit samen actie te ondernemen tegen (plastic) zwerfafval door een sympathieke samenwerking waar het inleveren van een volle juttas beloond wordt.

Hoe werkt de aanpak?
Wethouders Hanneke Nielen (Beverwijk) en Bram Diepstraten (Velsen) openden de aanpak door een bord met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!” te onthullen. De borden nodigen strandwandelaars bij de strandopgangen uit om te gaan Grondstofjutten en bij deelnemende strandpaviljoens een juttas op te halen. Als de deelnemers na de strandwandeling een volle juttas inleveren bij deze paviljoens ontvangen zij een bedankje (bijvoorbeeld koffie, thee of een ijsje). Met deze aanpak slaan de strandexploitanten, strandwandelaars en gemeente, de handen ineen voor een schoner strand.

Enthousiaste deelname van paviljoens
De aanpak werd enthousiast omarmt door de vereniging van strandexploitanten in Wijk aan Zee. De deelnemende paviljoens zijn: Het Strandhuis, Dit is Sunsea, Sout, De Kust, Beachclub Oost3, Noorderbad, Zomers aan Zee, Het gele Tentje, en Warners. De nabijgelegen paviljoens Aloha en Timboektoe (strand Velsen-Noord) sloten ook aan; hiermee kan de wandelaar een tas ophalen bij de pier en deze bij Wijk aan Zee inleveren – en andersom.

Eerste gemeenten in provincie Noord Holland waar de aanpak gestart is
Grondstofjutters is een aanpak waarbij die in 2016 in gestart werd in gemeente Katwijk en daarna uitgebreidde naar Noordwijk, Wassenaar en Den Haag. In 2019 start Grondstofjutters in Wijk aan Zee/Velsen Noord die daarmee de eerste gemeenten zijn in de provincie Noord Holland waar de aanpak gestart is.