VELSERBROEK - Tijdens de Dag van de Duurzaamheid - op woensdag 10 oktober - staat PWN Bezoekerscentrum De Hoep in het teken van circulariteit. Circulariteit is het principe dat producten van nu grondstoffen zijn voor later, zeker als ze na gebruik uit elkaar worden gehaald zodat alle materialen opnieuw kunnen worden gebruikt. Dat geldt ook voor veel zwerfafval. Daarom gaan we tijdens de Dag van de Duurzaamheid het strand opruimen. En er zijn nog mooie prijzen te winnen ook!

Schoon strand
Met een schoon strand als doel, organiseert PWN Bezoekerscentrum De Hoep de 'Strandafval Bingo, een originele variant op het alom bekende bingospel. Om 13.00 uur staat er een huifkar klaar die de bingospelers naar het strand van Castricum brengt. Tijdens de rit vertelt een boswachter over de invloed van de mens op de natuur en legt uit hoe ook de natuur zich leent voor circulariteit. Bij het uitstappen krijgen de deelnemers vervolgens een bingokaart. Daarop afgebeeld staat zwerfvuil dat ze moeten rapen om in de prijzen te kunnen vallen. Na afloop rijdt de huifkar, met de inzittenden, weer terug naar De Hoep, waar om 16:00 uur de prijsuitreiking plaats vindt.

Filmvertoning: Closing the loop
De bingo is natuurlijk niet de enige activiteit in Bezoekerscentrum De Hoep. In de filmzaal draait bijvoorbeeld de toepasselijke film 'Closing the loop'. Deze inspirerende documentaire geeft geen duister beeld over het einde van de wereld, maar laat juist zien hoe we de aarde een doorstart kunnen geven. Overstappen naar een circulaire economie is daarbij niet alleen essentieel en urgent, maar ook heel goed mogelijk.

Liever creatief
Wie meer van knutselen houdt, kan aanschuiven bij de knutseltafel om een sok te recyclen tot bijvoorbeeld een knuffelbeest.