IJMUIDEN - De culturele sector, en ook Stadsschouwburg Velsen is zwaar getroffen door de coronacrisis. Publieksinkomsten zijn volledig weggevallen, en de landelijke steunmaatregelen zijn maar ten dele bedoeld voor plaatselijke schouwburgen. De Stadsschouwburg Velsen zit in zwaar weer. Juist dan gaat het erom de creativiteit binnen de organisatie te gebruiken en te zoeken naar kansen en mogelijkheden. De Stadsschouwburg Velsen gaat daarom inzetten op de realisatie van een filmtheater.

Nu het openbaar vervoer nog altijd beter gemeden kan worden en deze zomer meer Velsenaren de vakantie dichtbij huis zullen vieren, wil de schouwburg de Velsenaren de mogelijkheid geven op de fiets naar de film te gaan, en op een zomers terras na te genieten. Dichtbij huis en nog deze zomer! Dat kan gerealiseerd worden wanneer we sámen de technische investering kunnen doen. Daarom start vanaf vandaag de crowdfunding-campagne ‘Velsen fietst naar de film’.

Vanaf 12 maart werd de Stadsschouwburg Velsen gedwongen haar deuren te sluiten. Juist in een tijd waarin nog duidelijker werd hoe cultuur voor troost en verbinding kan zorgen is het gezamenlijk beleven van live theater- en muziekvoorstellingen niet mogelijk. Hoewel de deuren van het theater weer voorzichtig open mogen voor 30 bezoekers is dit voor de Stadsschouwburg Velsen geen haalbare kaart. Met dertig bezoekers kan onmogelijk het theater of muziekaanbod bekostigd worden.

Toch zoekt de schouwburg naar mogelijkheden voor een rendabele zomerprogrammering. Kleine programma’s van bijvoorbeeld cabaretiers of musici. Nieuw in deze plannen is het voornemen om film te gaan aanbieden.

“Een van de wensen ten aanzien van de programmering is dat we film terug willen brengen in het theater. Uit publieksonderzoek door de gemeente Velsen, naar de culturele interesses van Velsenaren, blijkt hier grote behoefte aan te zijn.” vertelt Manon Koers, zakelijk directeur van Stadsschouwburg Velsen. Bovendien is filmprogrammering is eenvoudiger te realiseren binnen de 1,5 meter maatregelen en beperking van bezoekersaantallen.

Investering
Om de nodige filmapparatuur te kunnen aanschaffen is een grote investering nodig. Maar de huidige financiële situatie van de Stadsschouwburg Velsen, nu door het coronavirus de inkomsten van volledig weggevallen zijn, laat een dergelijke investering niet toe. “We willen de investering die nodig is voor de aanschaf van een filmprojector van bioscoopkwaliteit samen met de Velsenaren bij elkaar gaan brengen. Als de investering eenmaal gedaan is, is de verdere exploitatie namelijk risicoloos. Film blijft dan een vast onderdeel in de programmering van de Schouwburg”, aldus directeur Manon Koers. Het doel is om vanaf half juli te kunnen starten met de eerste filmvertoning. De filmprogrammering zal variëren van filmhuis films tot blockbusters, dus voor ieder wat wils. Later in het jaar kunnen ook speciale filmavonden plaatsvinden.

8000 keer een tientje
Voor de realisatie van het filmtheater in de schouwburg is 8000 keer een tientje nodig. Voor het bij elkaar brengen van dat bedrag start de Stadsschouwburg Velsen vanaf dinsdag 23 juni een grote crowdfunding-actie. Doneren kan op velsenfietstnaardefilm.nl