IJMUIDEN - Als de directie van Tata Steel het ultimatum van de vakbond FNV laat verstrijken, dan volgt vanmiddag vanaf 14.00 uur al de eerste stakingsactie. Dat melden bronnen aan NH Nieuws.

De vakbond wil met een eisenpakket een streep zetten door de reorganisatieplannen, waardoor duizend medewerkers hun baan dreigen te verliezen. De mederwerkers eisen uitleg over het abrupte vertrek van directeur Theo Henrar en vinden gedwongen ontslagen onacceptabel.

Aanvoer afgesloten
De eerste staking vindt hoogstwaarschijnlijk plaats bij de Ertsvoorbereiding, afdeling havens. Door de aanvoer van grondstoffen naar de zo genoemde pelletfabriek, sinterfabriek en hoogovens voor een periode van acht uur te blokkeren, hopen werknemers en vakbond FNV een doorbraak te forceren in de onderhandelingen met de Tata-directie.

Of iedereen mee gaat doen met de staking, is nog onbekend. De stakende personeelsleden moeten zich vanmiddag inschrijven bij het vakbondskantoor, net buiten het terrein van Tata Steel. Vorige week werd bij een vakbondsbijeenkomst in Beverwijk unaniem besloten om over te gaan tot stakingen.

Eerste staking sinds 1991
Het is de eerste staking bij het staalbedrijf sinds 1991. Eerder zorgde de onrust bij het staalbedrijf al tot een aantal spontane acties, maar voor het personeel is nu de tijd aangebroken om 'officieel' actie te gaan voeren. "Op naar een nieuwe Hoogovens, voor onze kinderen en kleinkinderen", zei FNV-bestuurder Roel Berghuis eerder tegen NH Nieuws