IJMUIDEN - De Stadsschouwburg Velsen heeft op 1 juli jl. haar deuren weer geopend voor het publiek. Eindelijk kon het theater na de verplichte sluiting op 12 maart jl. weer bezoekers verwelkomen. Het publiek op 1 en 2 juli bestond alles bij elkaar uit zo’n kleine 1000 leerlingen en ouders van het op een steenworp van de schouwburg gelegen Vellesan College.

Traditiegetrouw organiseert het Vellesan College in de Velsense schouwburg aan het eind van het schooljaar zijn diploma-uitreikingen. Altijd in de vorm van grootschalige spektakels die voor een volle zaal werden opgevoerd. Daar staken de corona-regels een stokje voor.

In plaats van twee schoolbrede spektakels koos de schoolleiding nu voor klassikale bijeenkomsten in de theaterzaal, opgeleukt met een welkomstdrankje, muziek, breakdance en persoonlijke toespraken van de mentor en rector. Juist na al die maanden zónder hun klasgenoten, werd de theaterzaal weer even de plek waar de geslaagde leerlingen eindelijk weer eens naast elkaar konden zitten en hun opluchting over het afgesloten schooljaar konden delen.

Voor de Stadsschouwburg Velsen is de over twee lange dagen uitgesmeerde diploma-estafette van het Vellesan College een teken dat ze klaar is voor haar zomerprogrammering. Deze loopt van 18 juli tot en met 30 september, en waarin naast theater- en muziekaanbod vanaf eind juli ook een filmprogrammering is opgenomen. Dat laatste alleen als de crowdfunding-actie om de benodigde filmapparatuur aan te schaffen met succes wordt afgesloten.

Om de juiste filmapparatuur aan te kunnen schaffen, startte de schouwburg de crowdfundactie velsenfietstnaardefilm.nl. Met de oproep om met elkaar binnen een maand het benodigde bedrag van € 80.000,- bijeen te brengen. Onder het motto: mét elkaar geven wij aan elkaar een filmtheater!