VELSEN - Op 4 mei om 21.00 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om vanaf de podia de Nationale Dodenherdenking extra betekenis te geven. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen haakt in op dit landelijke initiatief van Theater Na de Dam.


Op woensdag 4 mei is het bijzondere concert De Mauthausen Cyclus door de Jiddische zangeres Niki Jacobs te zien in de schouwburg. Op dinsdag 3 en donderdag 8 mei vertoont het filmtheater de spraakmakende en unieke Nederlandse documentaire Three Minutes – A Lengthening over de inwoners van het Poolse stadje Nasielsk.

3 en 8 mei:
Three Minutes – A Lengthening toont een in 1938 door David Kurtz geschoten amateurfilm van de Joodse inwoners van een stadje in Polen en probeert het einde daarvan uit te stellen.

4 mei:
De Mauthausen Cyclus is een hartverwarmende voorstelling waarin de beroemde Mauthausen liederencyclus van componist Mikis Theodorakis centraal staat. Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Zij wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied.

Tickets zijn verkrijgbaar via stadsschouwburgvelsen.nl