IJMUIDEN - Samen Sociaal Online Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. We werken en leren op afstand en houden contact met familie en vrienden. Maar ons leven in die online wereld staat ook onder druk. Waar we online voortdurend met elkaar in verbinding staan, maken we ons zorgen over toenemende polarisatie.

Samen sociaal
Waar alle kennis van de wereld een binnen handbereik ligt, is het door een groeiende hoeveelheid desinformatie moeilijk te beoordelen of iets echt waar is. En waar we ons online vrij kunnen bewegen, voelt het daar soms niet veilig door haat en cybercriminaliteit. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft. Een plek waar we naar elkaars mening luisteren en we onze waarden kunnen naleven. Een plek waar we letten op hoe onze boodschap bij de ander overkomt en elkaar de ruimte geven om anders te denken. Ook een plek waar we elkaar helpen, voor elkaar opkomen en ingrijpen als we zien dat er iets misgaat. Op die manier blijft de online wereld voor iedereen en van iedereen. De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) staat in het teken van: Samen Sociaal Online. Samen staan we stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. Tijdens deze campagne wordt ruimte gemaakt om hierover met elkaar in gesprek te gaan en krijg je handvatten om jezelf of een ander mediawijzer te maken. Zo worden we allemaal een stukje weerbaarder en digitaal vaardiger.

Mediawijs in de Bibliotheek
De Bibliotheek Velsen organiseert diverse workshops en cursussen om digitaal vaardiger en mediawijs te worden voor jong en oud. Zo is er 12 november de Lego BricksChallenge en 19 november de workshop Vloggen in de vestiging Velserbroek voor de jeugd. Op 18 november is er in IJmuiden een Digisterker bijeenkomst met het thema gezondheid en 25 november begint de cursus Digisterker. Voor inschrijven of meer informatie kijk op www.bibliotheekvelsen.nl of kom langs in onze vestigingen.