HAARLEM - De provincie stopt met het betalen van de staten- en onkostenvergoedingen voor Statenleden aan de partijkas van de SP. Onlangs concludeerde rechtbank Midden-Nederland dat de huidige overeenkomst niet rechtmatig is.

Het uitbetalen van vergoedingen werkt bij de SP anders dan bij andere politieke partijen. Overheden maken het geld over naar de partijkas. Vervolgens wordt een deel ingehouden ten behoeve van de partij en krijgen de volksvertegenwoordigers de rest uitgekeerd. Maar volgens de rechter komt de onafhankelijkheid daarmee in gevaar.

Ook demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk wilde al dat de regeling zou worden aangepast. Mede daarom laat de provincie in een reactie weten niet meer te willen meewerken aan de oude regeling. De vergoeding wordt voortaan direct aan de statenleden overgemaakt.

'Het enige wapenfeit van minister van lege dozen'
In een reactie laat SP-fractievoorzitter Remine Alberts aan NH Nieuws weten: "Het is het enige wapenfeit van de minister van lege dozen. Hij heeft afgelopen jaren niks voor elkaar gekregen, maar ik hoop dat hij hier lol van heeft. Het is heel omslachtig voor ons. Want nu moeten we zelf de afdracht regelen, en dat is administratief veel gedoe. We zijn het er absoluut niet mee eens, maar het is niet anders."