IJMUIDEN - Dichter/fotograaf Caitlin Mosterd exposeert in de maand juni en juli in de Bibliotheek van IJmuiden. Deze poëzie-fotografie expositie snijdt een onderwerp aan waar de afgelopen 10-15 jaar al meer over gesproken wordt dan in de jaren daarvoor, maar wat velen nog steeds niet onder ogen willen zien en waar maar weinig over durven te praten door het taboe dat er nog steeds op heerst: mental health, ofwel mentale gezondheid..

Taboe doorbrekend

Problemen met je mentale gezondheid is iets wat iedereen kan overkomen. In een maatschappij waar succes en prestaties leveren de druk enorm opvoeren, wordt onze mentale gezondheid in het nauw gedreven. Steeds meer mensen krijgen te maken met psychische klachten, helemaal door (de gevolgen van) de coronacrisis. Maar vanwege het taboe wordt er nog steeds te weinig (openlijk) over gesproken. Zeggen dat je naar de psycholoog/psychiater gaat, zou net zo normaal moeten zijn als zeggen dat je naar de fysiotherapeut, tandarts of huisarts gaat. Alle vormen van gezondheid doen er toe en niemand zou zich ervoor hoeven te schamen dat hij/zij/hen klachten ervaart van welke aard dan ook.

Ode aan de helden

Deze tentoonstelling biedt mensen die geen/weinig ervaring hebben met het onderwerp een kijkje in de gedachten, gevoelens en ervaringen van personen die worstelen/hebben geworsteld met mentale klachten. Maar deze expositie is vooral een ode aan iedereen die er middenin zit: Jullie zijn helden! Blijf doorzetten, want iedereen heeft het recht om geholpen te worden! De poëzie is geschreven door C. Mosterd. De fotografie is gedaan door L. Jepma, M. de Jong, B. van Veen, F. Mosterd en C. Mosterd.