IJMUIDEN - De ondernemingsraad van Tata Steel is woedend over de mededeling van topman Henrik Adam dat de bezuinigingen ondanks de coronacrisis doorgaan. "Het geeft geen pas dit op dit moment te doen", zegt Fits van Wieringen, voorzitter van de ondernemingsraad.

In Europa zouden 1.275 banen verdwijnen bij de staalfabriek. De vestiging in IJmuiden zou er duizend voor zijn rekening moeten nemen.

Adam heeft gister in een brief aan de medezeggenschapsorganen laten weten dat het proces dat gaat leiden tot minder banen onverminderd doorgaat.

Adam in de brief: "We moeten de impact van de coronacrisis op onze transformatie tot een minimum beperken. Het maakt ons robuuster in tijden van crisis en duurzamer op de lange termijn. We moeten onze focus houden op onze transformatie, zij het onder zwaardere omstandigheden dan aanvankelijk gedacht."

De ondernemingsraad en de vakbond FNV voeren al langer actie tegen het transformatieplan. Dat die tijdens de coronacrisis nog een worden bekrachtigd, is volgens Van Wieringen 'onredelijk' en is bij het personeel dan ook slecht gevallen.

"Er wordt al zoveel gevraagd van de mensen. Door het coronavirus werken we al met veel minder mensen. Maar die houden het wel allemaal draaiende. En dan dit... Bovendien houdt meneer Adam er totaal geen rekening mee dat wij op dit moment niet in staat zijn met onze achterban te overleggen."