IJMUIDEN - Ze wisten nog van niks: de tientallen omwonenden van de zeesluis in IJmuiden. Door een tegenslag loopt de bouw met ruim twee jaar uit en daar wordt geschrokken op gereageerd. "Ik had toch wel gehoopt dat het in 2019 klaar zou zijn, want dit is geen pretje."

Buurtbewoner Dini Verschoor gaat met het nieuws 'wel een beetje raar de avond in'. "Bij mij was de vertraging nog helemaal niet bekend en dat vind ik jammer", vertelt ze aan onze mediapartner NH Nieuws. "Wat mij betreft had Rijkswaterstaat ons als omwonenden als eerste moeten benaderen, dus dat is een gemiste kans."

De IJmuidense heeft regelmatig last van geluidsoverlast door de bouw van de immense zeesluis. "Vooral als ze aan het boren zijn, dan schudt alles in huis. Ik snap dat het een enorm project is en dat er veel moet gebeuren, maar dat gedoe eromheen vind ik niet altijd prettig.

Ook een andere bewoner, die niet met naam genoemd wil worden, vertelt geschrokken te zijn van het bericht. "We zitten hier in het grootste gat van Nederland. Vanaf het begin zei ik dat het 2029 zou gaan worden. Nou, wacht maar af, die kant gaan we op."