IJMUIDEN - Een kleurig beeld in het centrum van IJmuiden afgelopen zaterdag, waar negen vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven in turquoise t-shirts flyers aan het uitdelen waren over de gevaren van lachgas.

Vanwege de corona crisis lijkt de aandacht van andere problemen af te gaan; juist daarom vinden de vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven het belangrijk om hier aandacht op te blijven vestigen. Omdat het matig druk blijkt te zijn op de Lange Nieuwstraat, gaat de groep ook in de wijken er omheen om huis aan huis een informatieflyer over lachgas in de brievenbussen te doen. “Doe maar in de brievenbus bij mijn buren, die hebben het echt nodig deze voorlichting”, zegt een dame die in de deuropening staat en een praatje aanknoopt met een paar vrijwilligers van de stichting. Ze vindt het vreselijk dat er momenteel zoveel jongeren aan die ‘rotzooi’ zitten.

Verderop in de straat is er nog een bewoner die aangeeft dat er in het appartement boven haar veel drugs wordt gebruikt en dat zij daar veel overlast van ervaart. Een ouder echtpaar vindt het goed dat hier aandacht voor wordt gevraagd. Bij hen in de buurt liggen vaak capsules op straat en ze maken zich zorgen over de veiligheid op straat. Het team wordt door een voorbijganger aangeraden om naar Plein 1945 te gaan omdat daar ook regelmatig gebruikt zou worden. Mensen die de supermarkt uitlopen krijgen een flyer in handen gedrukt. Een moeder lacht: “Mijn dochter doet dat niet. Hoop ik althans, want zeker weten doe je het als ouder nooit.”

De voorzitster van de stichting spreekt met 2 jongeren van 14 en 15, die zeggen: “Je mag toch pas lachgas nemen als je 19 bent?” Ze nemen de flyer wel aan en beloven de voorzitster er niet aan te beginnen.
Twee studenten van rond de 20 staan naast het team abonnementen te verkopen voor 1 van de grootste kranten in Nederland. Zij vinden het allemaal wel meevallen. Zolang je het verantwoord doet is er niks aan de hand en jongeren vinden het nou eenmaal leuk om te experimenteren. XTC neem je toch ook niet iedere week? Zo af en toe moet kunnen.

Bij lachgas ligt dat toch echt anders. Soms kan één weekend overmatig gebruik al voor klachten zorgen, volgens revalidatie-artsen, die in de afgelopen jaren steeds meer jongeren zien met neurologische klachten, met blijvende schade tot gevolg.
De stichting Geen Drugs-Wel Leven, ooit opgericht vanuit de Scientology kerk, vindt het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor de problematiek rond lachgas en ander drugsgebruik. Door dit soort acties hoopt de stichting dat de maatschappelijke discussie op gang komt en dat men naar Zweeds voorbeeld meer aan preventie gaat doen in Nederland. In Zweden is na 25-jaar verplichte drugsvoorlichting op scholen een trendbreuk ontstaan en wordt drugs onder de jonge generatie niet meer als cool gezien; in plaats daarvan kiezen jongeren voor sport en een gezonde levensstijl.