IJMUIDEN - De vereniging MerkWaardig bestaat dit jaar 35 jaar. Het jubileumjaar heeft als thema "Zinnige draden" gekregen. Het jubileum wordt gevierd met een reizende tentoonstelling van diverse borduurwerken en gaat langs vier bibliotheken verspreid over Nederland. Vanaf 2 juni t/m 13 juli is deze expositie te zien in de Bibliotheek van IJmuiden. Voor de liefhebber die geïnspireerd is, er worden door de vereniging MerkWaardig diverse borduurworkshops georganiseerd in deze periode.

Zinnige draden
Merklappen hadden traditioneel een zinnig doel: jonge meisjes leerden kleding te merken. Naast een alfabet kwamen er persoonlijke motieven op de lap en kreeg de lap een eigen verhaal, wat nog steeds terugkomt in moderne borduurwerken. Er zijn in de expositie veel geborduurde lappen te zien die een verhaal vertellen. Van het leven, van familiebanden of bijvoorbeeld van een gemaakte reis. Het thema voor het jubileum is dan ook: Zinnige draden. Met draden kan je woorden borduren om je verhaal te vertellen. In totaal hebben 290 leden een bijdrage geborduurd. Van merklappen met woorden zijn zinnen over MerkWaardig en borduren gemaakt die door de hele Bibliotheek te vinden zijn.

Workshops
Naast de expositie zijn er op drie woensdagen in juni workshops te volgen en kun je langs komen voor Eerste Hulp bij Borduur Ongevallen (EHBO). Op 7 juni is er de workshop Borduren op aftelbare stof (kruissteken) Inclusief materiaal € 5,-, 14 juni is er een workshop Vrij borduren, Inclusief materiaal € 5,-. Op 21 juni kun je langskomen voor de gratis workshop Eerste Hulp bij Borduur Ongevallen, neem je eigen werk mee! Alle workshops zijn van 14:00 – 16:00 uur. Meld je aan voor een workshop via de website van de Bibliotheek.