IJMUIDEN/KENNEMER - Martje is in 1940 geboren in het voormalige Nederlands-Indië en heeft daar de oorlogsjaren doorgebracht in Japanse interneringskampen. Op vijfjarige leeftijd kwam ze met haar moeder en zusje naar Nederland. Haar vader was als oorlogsgevangene aan de Birma Spoorweg overleden. Ondanks de moeilijke jaren voor het gezin na de oorlog heeft Martje een gelukkige jeugd gehad.

Na haar eindexamen is ze een jaar als au pair naar Parijs gegaan. Ze is getrouwd en heeft drie dochters. Het gezin heeft een aantal jaren in Nigeria en de Verenigde Staten gewoond. Ze heeft als directiesecretaresse op het Provinciaal Ziekenhuis gewerkt.

Haar schrijfambities kwamen pas later. De Alliance Française verleende haar in 2003 uit wereldwijd 3000 inzendingen het Lauréat de la Plume d’Or. De vragen van haar kleinkinderen hebben haar aangezet om te gaan schrijven. In 2017 verscheen “Het koffertje van mijn moeder”, een boek over de Japanse internering dat zeven drukken beleefde. Sindsdien wordt ze veel gevraagd voor lezingen en als gastdocent op scholen. In haar tweede boek “Rue du Cherche-Midi – Parijs 1958 beschrijft ze haar belevenissen als au pair in een Parijs van eind jaren vijftig.

Rue du Cherche-Midi, Parijs 1958
Het is 1958. Na haar eindexamen gaat Martje als au-pair in Parijs werken. Parijs is alles wat ze zich ervan had voorgesteld, en nog veel meer. Ze moet hard werken bij de familie Dubois, maar zodra ze vrij heeft duikt ze de stad in. Ze zuigt alles in zich op dat Parijs haar te bieden heeft. Café Le Sélect wordt één van haar favoriete plekken. Ze krijgt leuke en minder leuke mannen achter zich aan, belandt op een vaag feest, mag oppassen bij een bekende Nederlandse schrijver en wordt ziek, wat haar een onvergetelijke tijd oplevert in het huis van de ambassadeur.

In ‘Rue du Cherche-Midi’ is haar ‘chambre de bonne’, haar thuis. Hier kan ze nadenken, dromen, brieven schrijven aan haar moeder en vervolgens weer naar buiten vliegen voor een nieuw avontuur.


‘Rue du Cherche-Midi’ beschrijft met humor en ontroering de gedachten en belevenissen van een meisje dat open staat voor de wereld.

Martje zal worden geïntervieuwd door Mevr. Barbara Stammer-Lapouge, o.a docente Frans bij Santpoorts Belang.

De avond wordt georganiseerd door de St. Cultuur in de Dorpskerk i.s.m. Boekhandel Bredero

Datum: 18 november, 20.00 uur in de Dorpskerk Santpoort-Noord, Burg. Enschedelaan 65. Toegang € 5 (www.cultuurindedorpskerk.nl)