VELSEN - Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ organiseren talloze culturele instellingen uiteenlopende activiteiten door het hele land. Natuurlijk is er in de Bibliotheek veel te vinden over het roemrijke geschiedenis van Velsen. En voor de liefhebbers van geschiedenis en aardrijkskunde is er op 12 oktober een geweldige lezing van Peter Vroege over de veranderingen van IJmuiden weergegeven op de kaarten van de Bosatlas.

Thema Maand van de Geschiedenis: Wat een ramp!
In een periode waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen, onderzoeken we in oktober 2022 het thema Wat een ramp! Niet alleen de verwoestende kracht van rampen. We brengen ook een ode aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. Kom naar de Bibliotheek in oktober en haal de krant van de Maand van de Geschiedenis met mooie verhalen en alle activiteiten.

Lezing - Velsen op de kaart
In deze lezing vertelt Peter Vroege de geschiedenis van Velsen aan de hand van de platen van de Bosatlas. De Bosatlas geeft de ontwikkelingen van Velsen weer in talloze kaarten en schoolwandplaten. In de tweede helft van de 19e eeuw gaat Nederland op de schop: er komen nieuwe kanalen en nieuwe spoorlijnen. IJmuiden krijgt daarbij bijzondere aandacht. De ontwikkeling van het sluizencomplex wordt minutieus in kaart gebracht. Vanaf de jaren 20 gaan ook de hoogovens een rol spelen, in kaart en vooral ook in beeld. Er is nog geen oog voor vervuiling, de rook van de ovens staat voor voorspoed en welvaart. Een nostalgische terugblik, waarin toch het thema van de maand van de geschiedenis, rampen vroeger en nu, regelmatig opduikt.

Peter Vroege
Peter Vroege (1956) was meer dan 20 jaar uitgever van De Grote Bosatlas en vele tientallen andere Bosatlassen. Over geschiedenis, erfgoed, Friesland, Amsterdam, energie, water, veiligheid, duurzaamheid en vele onderwerpen meer. Voor deze lezing heeft hij de kaarten en platen over Velsen verzameld en uitgeplozen en vertelt hij over de bijzondere geschiedenis van Velsen op de kaart.

Waar en wanneer
Op woensdag 12 oktober in de Bibliotheek IJmuiden. Start om 19.00 uur. Inschrijven(vanaf 3,50) via de balie in de Bibliotheek en via www.bibliotheekvelsen.nl. Inclusief gratis kopje koffie of thee.