VELSEN - Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ organiseren talloze culturele instellingen uiteenlopende activiteiten door het hele land. Dit jaar is het thema Eureka! Natuurlijk is er in de Bibliotheek veel te vinden over het roemrijke geschiedenis van Velsen. Deze maand is er extra aandacht voor de verhalen uit het verleden.

Thema Eureka!

Het thema Eureka! brengt een ode aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. De wetenschap biedt oplossingen en hoop, maar ligt ook onder vuur. In de Bibliotheek vind je de krant van de Maand van de Geschiedenis met alle activiteiten en mooie verhalen rondom Eureka! Gratis af te halen.

Lezing – Van rosmolen tot hoogovens

In de lezing van Hans Walrecht gaan we terug naar de hoogtij dagen van de productie van staal en de belangrijkste industriële innovaties in Velsen.

Vanaf de 18de eeuw - toen spierkracht, rosmolens en watermolens de kracht leverden - naar de eerste hoogovens.

De stoommachine werd kleiner door hogere stoomdrukken en de eerste stoomtreinen en stoomschepen verschenen op het toneel. Hiervoor was veel ijzer en staal nodig. De brandstof voor al die activiteiten was steenkool, die in miljoenen jaren was ontstaan wordt in 300 jaar opgestookt. En dat is niet zonder gevolgen gebleven.

Lezing.

Op woensdag 11 oktober in de Bibliotheek IJmuiden. Start om 19.00 uur. Inschrijven (vanaf 4,-) via de balie in de Bibliotheek en via www.bibliotheekvelsen.nl. Inclusief gratis kopje koffie of thee.

Hans Walrecht

Waarom juist toen, waarom op die manier en waar voor werd het gebruikt. Hans Walrecht houdt zich al 55 bezig met het ontdekken van het verleden. Hij heeft altijd al grote interesse gehad in techniek en geschiedenis en is vele jaren werkzaam geweest op scholen. Met zijn lezingen wil hij een groot publiek bereiken. De lezing is rijkelijk van beeld- en videomateriaal voorzien. Daarom zijn ze populair wetenschappelijk en komt de menselijke kant zeker aan bod. Hans geeft nog steeds les. Bij de Volksuniversiteit Velsen start in november weer een cursus van Hans.

Cursus

Op 2 november start de cursus Van Dakota tot Enigma. Inschrijven via de website van de Volksuniversiteit Velsen www.volksuniversiteitvelsen.nl.