IJMUIDEN - Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander is vanmiddag vanaf 12.00 uur aanwezig bij de viering ‘100 jaar Staal in de IJmond’ van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. Het bedrijf produceert, bewerkt en distribueert hoogwaardig staal voor verschillende toepassingen. Het staalbedrijf is opgericht op 20 september 1918 als Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken NV.

Tata Steel heeft een groot researchcentrum in IJmuiden. Dit Innovation Centre richt zich op proces- en productresearch en doet onderzoek naar toepassingen in onder meer de automobielindustrie, de verpakkingssector en de bouw- en constructiesector. Het bedrijf biedt in Nederland werk aan ruim 10.000 personen en produceert jaarlijks zo’n zeven miljoen ton staal. Tata Steel heeft zich ten doel gesteld dit op een zo duurzaam mogelijke manier te doen, met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Doordat producten van staal een lange levensduur hebben en uiteindelijk worden gerecycled, worden grondstoffen en energie efficiënt gebruikt.

De Koning opent het jubileumjaar waarin verschillende evenementen worden georganiseerd, zoals een burendag, een dag voor gepensioneerden en een feest voor de medewerkers.