IJMUIDEN - De Nationale Natuurwerkdagen 2023 worden in het weekend van 3 en 4 november georganiseerd. Duizenden vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om de natuur een opknapbeurt te geven.


Maaibeheer Kennemerstrand

Vrijwilligers gaan het weekend van de Natuurwerkdagen aan de slag met 500 verschillende klussen. Een van die klussen is Maaibeheer Kennemerstrand in het natuurgebied rond het Kennemermeer in IJmuiden. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger.

Zeldzame soorten

In 2006 startte de Stichting Duinbehoud met het actief beheren van de natuur op de oevers van het binnenmeer op het Kennemerstrand in IJmuiden. Een deel van de duindoorns en wilgenopslag is verwijderd om ruimte te geven aan zeldzame plantensoorten als Parnassia, Geelhartje, Slanke gentiaan, Moeraswespenorchis, Honingorchis en Teer guichelheil.

Jaarlijks wordt het gebied gemaaid en met vrijwilligers wordt het maaisel met harken en hooivorken op hopen gelegd en afgevoerd. “Een dagje buiten werken in de natuur is heel gezond”, aldus de organisator Marc Janssen.

Laarzen aan

De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Velsen en de “Vrienden van het Kennemerstrand”. Op donderdag voert de Stichting Duinbehoud het machinale werk uit. Met de maaibalk worden de drassige duingraslanden gemaaid. Vervolgens gaan op vrijdag en zaterdag de vrijwilligers aan het werk om het maaisel op te ruimen. Je kunt je opgeven voor deze natuurwerkdagen via de website. Kies een datum en locatie en vul je naam in. Trek wel je laarzen aan, want het kan erg nat zijn in het gebied. En neem wat te eten en drinken mee.

Honderden orchideeën

Met de uitvoering van de werkzaamheden wordt ervoor gezorgd, dat ook komende jaren de honderden orchideeën en andere zeldzame plantensoorten blijven bloeien en de bezoekers van het Kennemerstrand daar van kunnen blijven genieten.

Stichting Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl