IJMUIDEN - Onder deze titel is met ingang van zaterdag 21 november in het IJmuider Zee- en Havenmuseum een grote (verkoop) expositie te zien van de bekende zeeschilder Fred Boom. Ruim vijftig schilderijen van zijn hand tonen niet alleen zeeën, van kalm tot ruw, van lieflijk tot dreigend, maar ook van de schepen die deze zeeën bevaren van onder meer de visserij, de sleepvaart, de marine en de koopvaardij. Voor liefhebbers van dit genre een lust voor het oog en niet te missen.

Fred Boom werd in 1938 geboren in Koog aan de Zaan in een maritieme familie. In deze familie werden schepen bevaren en getekend. Voor Fred stond het op 16-jarige leeftijd al vast, hij wilde NAAR ZEE en varen en maakte zijn eerste zeereis als lichtmatroos op de coaster ‘Heerengracht’. Uiteindelijk koos Fred voor de techniek en ging naar de kweekschool om de opleiding Scheepswerktuigkunde te volgen. In 1959 begon hij bij de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) op zowel vracht- als passagiersschepen. Na 11 jaar besloot hij het zeemansleven in te ruilen voor een bestaan aan de wal. Eenmaal aan de wal kon hij zich wat meer toeleggen op zijn geliefde hobby, schilderen. Het werk van Fred Boom bestaat uit verschillende technieken, maar de meeste werken heeft de autodidact uitgevoerd in olieverf of gouache.

Gelijktijdig met deze tentoonstelling verschijnt ook het gelijknamige boek “NAAR ZEE”. Hierin zijn meer dan 100 afbeeldingen te zien van schilderijen niet alleen uit deze tentoonstelling, maar ook van eerder werk. Het boek kost € 27,50 en is vanaf zaterdag 21 november exclusief te verkrijgen bij de receptie van het museum. Een prachtig cadeau voor de feestdagen. Wie daarin een handtekening of een persoonlijke noot van Fred Boom wil, maakt een goede kans op zaterdag 21-11, zondag 29-11, zaterdag 12-12 en woensdag 23-12, wanneer de schilder in het museum aanwezig zal zijn. Deze tentoonstelling loopt tot en met 21 maart 2021.

Het museum is regulier geopend op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Controleer altijd de website voor actuele openingstijden en ook voor extra openingstijden in de schoolvakanties. Reserveren vooraf via de website is verplicht en ook het dragen van een mondkapje (13+).

Adres: Havenkade 55 te IJmuiden, telefoon 0255 538007. www.zeehavenmuseum.nl