IJMUIDEN - Ramona de Brock woont al jaren met veel plezier in IJmuiden, niet in de laatste plaats omdat er in de omgeving heel veel ruimte is om haar twee honden uit te laten en los te laten lopen. Maar nu de gemeente inperkende maatregelen aankondigt voor verschillende hondenlosloopplaatsen bij haar in de buurt, is ze bang dat die luxe in de komende jaren verdwijnt. Daarom is ze een petitie gestart. "Ik ben bang dat het zo doorgaat tot er niks meer over is."

Het college van B & W van de gemeente Velsen informeerde zijn raadsleden vorige week over het besluit in een brief. Hierin wordt aangekondigd dat de losloopplaatsen voor honden in het Burgemeester Rijkenspark, park Velserbeek en het Watertorenpark zullen worden verkleind. Een deel van elk park blijft wel losloopplaats, "maar in een groter deel van deze parken moeten honden voortaan aan de lijn lopen en moet de hondenpoep worden opgeruimd."

Gelijk actie

"Ik zag dinsdag een Facebookbericht voorbij komen over de beslissing van de gemeente en ik dacht gelijk: 'ik moet actie ondernemen'", laat De Brock weten aan NH Nieuws. "Dus heb ik me ingelezen in de documenten van de gemeente en ik heb het idee dat ze dit al heel snel gaan invoeren. Ik woon zelf met veel plezier in IJmuiden, juist omdat er zoveel uitwijkmogelijkheden zijn om mijn honden uit te laten. Je kunt er alle kanten op. Ik ben bang dat dat nu gaat verdwijnen."

Als reden voor de maatregel geeft het college op dat "het in deze landgoedparken mogelijk moet zijn ongestoord een wandeling te maken, zonder angst bij bezoekers voor loslopende honden en zonder vervuiling door hondenpoep."

Zorgvuldig omgaan met uitlaatplekken

Onterecht, vindt Brock. "Als het gaat om overlast van hondenpoep heeft de gemeente wel een punt", vertelt ze aan NH Nieuws. "Maar soms is het ook gewoon niet mogelijk om de poep van jouw hond op te ruimen, omdat je dan al snel in een andere drol trapt. Dat komt omdat er ook mensen lopen die vinden dat als ze hondenbelasting betalen, ze de poep van hun hond niet hoeven op te ruimen. Dat natuurlijk niet de bedoeling. We moeten uiteraard zorgvuldig omgaan met de plekken waar we onze honden uitlaten."

De rest van de hondenbezitters moet hier echter niet de dupe van zijn, vindt De Brock. "Daarnaast refereert de gemeente aan een bijtincident dat vorig jaar plaatsvond", zegt ze. "Een meisje werd toen gebeten door een hond. Dat is natuurlijk één incident te veel, maar andere hondeneigenaren moeten hier niet voor gestraft worden."

Petitie

Daarom is de Brock gisteren een petitie gestart, die inmiddels al meer dan zeshonderd keer is ondertekend. Bij genoeg handtekeningen gaat ze deze inleveren bij de gemeente Velsen.