IJMUIDEN - Bij een groot aantal flats in de IJmuidense wijk Zeewijk is in de afgelopen maanden kilometers aan lood gestolen.Om hoeveel lood het exact gaat, is onbekend. Het zou gaan om zeker vier kilometer aan loodplaten. Die platen zaten onder meer bevestigd aan de raamkozijnen.

De getroffen flats zijn onder meer de flats van twaalf en zes etages aan de Schiplaan en de Kruisberglaan. De gebouwen zijn grotendeels gestript: op meerdere etages ontbreken grote stukken loodplaten. De schade aan de grotendeels sociale huurwoningen zou oplopen in de honderdduizenden euro's.

Bewoners bezorgd en niet geïnformeerd
Het Woningbedrijf Velsen, eigenaar van de flatgebouwen, bevestigt de diefstal aan NH Nieuws, maar wil niet zeggen hoe groot de schade exact is. "Die is in ieder geval veel groter dan de opbrengst", laat een woordvoerder weten. Verder wil de woningcorporatie niets kwijt over de diefstal, omdat het gaat over "bedrijfsinformatie".

Bewoners laten aan NH Nieuws weten niet door het woningbedrijf geïnformeerd te zijn over de diefstal. Ook de gemeente Velsen, waar IJmuiden onder valt, laat weten niet op de hoogte te zijn gebracht van de diefstal. De bewoners maken zich vooral grote zorgen over hun veiligheid. "Ik vind het een angstig idee dat alle mensen kunnen doorlopen en dat het een openbare flat is", vertelt een bewoner. "Je denkt dat je 's nachts rustig ligt, terwijl er mensen aan je voorgalerij lopen te kloten."

'Bewoners moeten geen onbekenden binnenlaten'
Het woningbedrijf verwijst in een reactie naar de verantwoordelijkheid van de bewoners. "Als je niet weet wie er voor de deur staat, moet je ook niet open doen." Volgens de bewoners ontbreekt echter een goed beveiligingssysteem. "Er moeten beneden van die deurbellen komen, een intercom. Dat hebben we nu totaal niet."

Aangifte
Het Woningbedrijf Velsen heeft aangifte gedaan van de looddiefstal. Ook zijn inmiddels de herstelwerkzaamheden begonnen. Binnen het bedrijf loopt een intern onderzoek naar de diefstal, om de totale omvang in kaart te brengen.