IJMUIDEN - HIj werd gebruikt in de oorlogen in Vietnam, Irak en Iran en nu staat deze ’Sky Hawk-tank’ te koop in IJmuiden. De tank is van Menno Koenen die er de afgelopen jaren regelmatig mee rondreed. "Het is heel apart. Ik denk dat ik de enige ben in heel Nederland."

"M'n buurman had 'm een paar jaar in de hoek staan en reed er ineens mee voorbij. Ik zag dat en dacht: 'ik heb zelf niet in dienst gezeten en wil wel een keer met een rupsvoertuig rijden. Ik reed er een rondje mee, gewoon even om te weten hoe het is. Toen heb ik m'n gelijk overgenomen."

Veel aanspraak
De tank heeft een bijzondere geschiedenis. Het is een ’Sky Hawk-tank’ van Amerikaanse makelij die werd gebruikt voor meerdere oorlogen. Een tank met een verhaal dus, dus beaamt Koenen. "Mensen vinden het prachtig om te zien, ik heb veel aanspraak."

Zijn voertuig kan een snelheid van 45 kilometer per uur halen, vertelt hij. "Ik gebruik 'm af en toe om een ijsje te halen op het strand of ik ga ermee crossen in de crosskuil."

'Tijd voor wat anders'
Na er vijf jaar in te hebben gereden, vindt Koenen het welletjes geweest. Hij is inmiddels weer toe aan iets nieuws. "Ik heb het weer gezien. Het is tijd voor wat anders. Misschien wordt het wel een woestijnbuggy", vertelt hij lachend.De tank staat te koop voor zo'n 6.500 euro. Kopers kunnen zich telefonisch bij hem melden: 06-53234316.