IJMUIDEN - Hydrography is de naam van een groep die bestaat uit ongeveer 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland. In wisselende samenstelling maken ze sinds 2013 internationale exposities. Dit jaar bestaat Hydrography dus 10 jaar! Dat wordt gevierd met een grote expositie in De Visserhallen in IJmuiden en de presentatie van een boek.

De groep is fluïde, net als het materiaal waar deze kunstenaars mee werken. Zij zoeken namelijk naar de uitdaging om het ‘traditionele’ medium waterverf op een nieuwe abstracte manier te gebruiken. Aquarel- of waterverf is pure pigment gecombineerd met Arabische gom en water. De kracht van de kleur kan variëren van licht en transparant tot super intens. Elk pigment heeft zijn eigen soortelijk gewicht waardoor elke kleur zich anders gedraagt. De kunstenaars laten zich deels leiden door de zwaartekracht en het toeval. De verf is de baas, maar de kunstenaar beheerst de techniek en kent het materiaal. Het is een zoektocht naar de mogelijkheden om daarmee tot de essentie te komen; het pure van materiaal en vorm. De verf is eigenzinnig maar de kunstenaar bepaalt de regels.

Deelnemende kunstenaars:Aimée Terburg, Annemie Bogaerts, Clary Stolte, Daniël Geiger, Eric de Nie, Erik Oldenhof, Friede Witzenhausen, Henriëtte van ’t Hoog, Iemke van Dijk, Ilona Hakvoort, Ine Dammers, Irene van de Mheen, Karina Bugayova, Kleopatra Moursela, Lon Godin, Marena Seeling, Mark de Weijer, Michael Wright, Oleksiy Koval, René van den Bos, Richard van der Aa, Riki Mijling, Sipke Huismans, Veronika Wenger, Werner Windisch.

De opening is op zaterdag 20 mei om 12 uur en wordt verricht door Iemke van Dijk, mede-initiatiefnemer van de Hydrography-groep, creatief directeur van Stichting EST art foundation en beeldend kunstenaar.