IJMUIDEN - Het Hoogovensmuseum heeft een nieuwe aanwinst, een groot schilderij van Jan van Fucht.

Jan van Fucht heeft als eerste project meegewerkt aan een schilderij voor de tentoonstelling E55 in 1955 in Rotterdam. Samen met nog drie kunstenaars maakten ze voor de stand van Hoogovens een overview van het bedrijf.

In 1956 is hem gevraagd om mee te werken met de voorbereidingen voor de festiviteiten ter gelegenheid van het afscheid van directeur Ingenhousz. Daarvoor heeft hij vermoedelijk ook met hulp van collega kunstenaars een panorama van het bedrijf gemaakt met een diameter van 30 meter en een hoogte van 5 m.

Later zijn er nog wel eens grote schilderijen gemaakt, zoiets als het schilderij dat nu naar het museum is teruggekomen.

Het grote doek van ruim 4 bij 2,5 m is opgehangen aan de muur in de ontdekplek, een ruimte waar kinderen natuurkunde en techniek kunnen ontdekken via allerlei proefjes.
Het Hoogovensmuseum zoekt nog naar middelen en sponsoren voor het professioneel restaureren van het grote doek.

Jan van Fucht is in 1960 geëmigreerd naar Australie en daar in december 2013 overleden.

Het Hoogovensmuseum toont de geschiedenis van het Staalbedrijf in IJmuiden. De ontwikkeling van de IJzer- en Staalindustrie wordt levend gehouden door het presenteren van objecten, historische documenten, foto’s en filmmateriaal.
Op een mooi aangelegde modelbaan met de skyline van Tata Steel op de achtergrond rijden ruwijzer mengers heen en weer tussen hoogoven en staalfabriek, terwijl grondstoffenwagens rondrijden.

Het museum is gevestigd in een historisch gebouw “de oude buizengieterij”.

Openingstijden:
zaterdag en zondag van 10:30 uur tot 16:00 uur
en op woensdagmiddag van 12:30 tot 15:30
Groepen op afspraak mogelijk.
https://www.hoogovensmuseum.nl/