IJMUIDEN - De haven van IJmuiden werd in WO2 van groot strategisch belang geacht en daarom uitgebouwd tot een vesting. De Festung IJmuiden was rondom verdedigd en bestond uit een Seefront, Landfront en een Tiefzone.

Van al deze onderdelen zijn in Wijk aan Zee nog restanten aanwezig. Er zijn in twee jaar tijd rond 1200 bunkers gebouwd, waarvan ca 90 in Wijk aan Zee. In en om Wijk aan Zee liggen nog ongeveer 70 bunkers deels onder het zand verborgen, overblijfselen van de Atlantikwall, een ijdele poging om de droom van een duizendjarig rijk in stand te houden. De geschiedenis van Wijk aan Zee wordt dan ook stevig gekleurd door deze Atlantikwall en de Tweede Wereldoorlog.

De vereniging 'Rondje Wijk aan Zee' heeft een drietal bunkers in beheer. De Mammut Radarbunker V143 en het Mannschappenonderkomen M151, beide gelegen in W.N.63a in het Seefront. En de Küverbunker 451a (Küsteverteidigung) in W.N.122, gelegen in het Landfront bij de toenmalige grenspost (Sperre) aan de Zeestraat.

Wie niet in de gelegenheid was om de bunkerdag in Wijk aan Zee te bezoeken kan op donderdag 8 juni in het Huis van Geschiedenis terecht voor een lezing over Wijk aan Zee ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de lezing nemen Henno de Jong en Lodewijk Kleijn ons mee in de geschiedenis van de Atlantikwall, Festung IJmuiden en de gevolgen van de oorlog voor de inwoners van Wijk aan Zee. Dat doen ze vanuit het perspectief van Rondje Wijk aan Zee, een vereniging die zich inzet om de geschiedenis van het dorp Wijk aan Zee te verbeelden.

Donderdagavond 8 juni Aanvang 20:00 uur, Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a, Beverwijk. Toegang € 5,– (HGMK-leden gratis); aanmelden vooraf via www.hgmk.nl