IJMUIDEN - Op zondag 12 september 2021 organiseert Citymarketing Velsen | .IJmuiden een nieuw evenement dat de parels van onze gemeente met elkaar verbindt: Ontdek Velsen. Culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven laten die dag zien wat wij in tijden van corona (grotendeels) hebben moeten missen.

Bewoners en bezoekers kunnen op de fiets of lopend een rondje langs de parels van Velsen maken. Van Stadsschouwburg en Filmtheater Velsen tot de vishal en van het Zee- en Havenmuseum tot Landgoed Duin en Kruidberg. Deelname aan alle activiteiten is gratis! Ontdek Velsen vormt tevens de start van het culturele seizoen en valt samen met de Open Monumentendag 2021.

Inmiddels hebben al ruim 30 organisaties zich aangemeld en het aanbod is erg divers. Zo kan je kiezen uit actieve activiteiten zoals Expeditie Robinson bij ActionPlanet Spaarnwoude of je kan een prachtige wandeling maken met een gids door Dorp Velsen en Oud-IJmuiden. Ook aan kinderen is gedacht, zo kunnen kinderen bij het Pieter Vermeulen Museum naast het bekijken van de tentoonstelling ‘Zo slim als een vos’ een leuke button knutselen en kinderen leren bij Boerderij Zorgvrij hoe je zelf boter kunt maken.

Om te voorkomen dat het op sommige plekken te druk wordt, is vooraf aanmelden verplicht. Dat kan via ijmuiden.nl/ontdekvelsen. De ontdekkingstocht door Velsen duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

‘Door corona hebben we het afgelopen jaar veel moeten missen’, zegt citymarketeer en initiatiefnemer Friso Huizinga. ‘Wij willen de activiteiten die we gemist hebben in het zonnetje zetten en organiseren daarom een nieuw evenement voor bewoners en bezoekers van de gemeente Velsen. Het doel is om te (her)ontdekken wat onze veelzijdige gemeente allemaal te bieden heeft. Maatregelen of niet, want dit kan ook coronaproof.’

Fietsroute
Vooruitlopend op Ontdek Velsen is er ook een gratis fietsroute langs een aantal culturele parels en toeristische attracties in de gemeente Velsen. De route is te vinden op ijmuiden.nl/ontdekvelsen. Bij elke locatie kan een QR-code worden gescand waarmee deelnemers een video kunnen zien waarin iets wordt verteld over de locatie. De fietsroute is bedacht en gemaakt door Koel Creative Productions uit Driehuis