IJMUIDEN - Komend weekend staat ons de tweede storm in een week te wachten. Storm Dennis zal voor harde wind en windstoten gaan zorgen. De politie waarschuwt alvast: de pieren zijn bij storm verboden terrein.

De afgelopen week raasde storm Ciara over onze provincie. Behalve overlast zorgde de storm ook voor spectaculaire taferelen. Voor sommige avonturiers reden om de pieren van Velsen-Noord en IJmuiden op te zoeken. Bij storm zijn de pieren echter verboden terrein, zo waarschuwt de politie vandaag.

In het verleden zijn er wel eens slachtoffers gevallen door overslaande golven. Een wandeling op de pier bij storm kan daarom levensgevaarlijk zijn. Ook reddingswerkers lopen gevaar als zij onder deze omstandigheden in actie moeten komen.

Bezoekers van de pier beseffen niet altijd hoe gevaarlijk het daar kan zijn. De pieren worden bij storm afgesloten met slagbomen. Dit weerhoudt enkele stormliefhebbers er niet van om te gaan pierewaaien.

Komend weekend zullen politie, Rijkswaterstaat en de Reddingsbrigade extra toezicht houden. Word je betrapt, dan kun je een flinke boete verwachten. Wegens de gevaarlijke omstandigheden valt die hoger uit dan bij andere gevallen van toegangsverbod. De hoogte van de boete wordt door het Openbaar Ministerie bepaald.

Bij een verwachting van windkracht zes en hoger wordt de pier afgesloten. Ook wordt een rode vlag gehesen en staan er borden met 'verboden toegang' op de slagbomen. Als je dan toch besluit te pier op te gaan, ben je op verboden terrein, en daarmee strafbaar. Op de website van de IJmuidense reddingsbrigade kun je zien of de pier gesloten is.