VELSEN - Aankomende zondag openen ruim 30 organisaties hun deuren tijdens Ontdek Velsen. Culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven laten op deze dag zien wat wij in tijden van corona (grotendeels) hebben moeten missen. 'Dat de Velsenaren er aan toe zijn om weer leuke activiteiten te ondernemen, blijkt wel uit de vele aanmeldingen. Vanwege dit succes hebben we deze week nog extra activiteiten toegevoegd aan ons programma', aldus Friso Huizinga, citymarketeer van de gemeente Velsen.

Bewoners en bezoekers kunnen aankomende zondag met de fiets of lopend een rondje langs de parels van Velsen maken. Van Stadsschouwburg en Filmtheater Velsen tot de vishal en van het Zee- en Havenmuseum tot Landgoed Duin en Kruidberg. Deelname aan alle activiteiten is gratis!

Inmiddels stromen de reserveringen bij de ruim 30 organisaties binnen. Het aanbod aan activiteiten is erg divers. Zo kan je kiezen uit spannende activiteiten als suppen bij Villa Westend of de stormbaan van Action Planet Spaarnwoude trotseren. Als extra activiteiten zijn rib varen tussen de pieren en blokarten op het IJmuiderstrand toegevoegd.

Ook voor de jongste Velsenaren is zondag genoeg te doen! Bezoek een voorstelling bij de Stadsschouwburg en Filmtheater Velsen, schilder een (zelf)portretje bij Raadhuis van de Kunst in Dorp Velsen, maak boter bij kinderboerderij Zorgvrij of bezoek de tentoonstelling 'Zo slim als een vos' in het Pieter Vermeulen Museum. De iets oudere kinderen kunnen op de foto met legervoertuigen in Spaarnwoude, in een simulator bij Nova College Scheepvaart of volledig in Formule 1-stijl een workshop 'Autobanden verwisselen' volgen bij het Technisch College Velsen.

Cultuurliefhebbers kunnen op deze Open Monumentendag 2021 genieten van speciale rondleidingen bij het Zee- en Havenmuseum of het Bunkermuseum. En in Bibliotheek Velsen zijn lezingen van Conny Braam en Juliette Verhofstad over IJmuiden en Dudok. Volkert Schaap houdt bij SHIP presentaties over de historie van het sluishavencomplex van 1876 tot en met de bouw van Zeesluis IJmuiden.

Het wordt zondag goed weer om buiten te vertoeven. Ga op stap met boswachter Noelle in Spaarnwoude of meld je aan voor een van de rondleidingen in Dorp Velsen en de buitenplaatsen of Oud IJmuiden. En ben je een echte muziekliefhebber? Ga dan langs bij Kunstform Velsen en doe mee met een muziek- of theaterles.

Om te voorkomen dat het op sommige plekken te druk wordt, is vooraf aanmelden in veel gevallen verplicht. Dat kan via ijmuiden.nl/ontdekvelsen. De ontdekkingstocht door Velsen duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Radiouitzending RTV Seaport

Naast dat het mogelijk is om een bezoek te brengen aan de nieuwe studio van RTV Seaport, wordt er op de radio live verslag gegeven over het verloop van de dag en de activiteiten.