VELSEN - Kunstenares Sajede Khazrai (1984) exposeert in de maand april in de Bibliotheek van IJmuiden. Sajede studeert beeldende kunst aan de Kunst Academie Haarlem/Leiden. Schilderen en tekenen zijn haar passie en tweede natuur geworden, een manier om zichzelf uit te spreken.

Achtergrond van Sajede

Tijdens mijn jeugd (rond mijn 12e jaar) ontdekte ik dat ik portretten kon maken; er was een foto in mijn oma’s huis van de voormalige Hoogste leider van Iran (Khomeini) die mij erg aansprak. Graag wilde ik hem tekenen- niet omdat ik hem belangrijk vond- maar vanwege zijn grote neus, volle wenkbrauwen en kleine ogen die serieus en krachtig keken. Sinds die dag was ik gedurende mijn gehele jeugd bezig om portretten te maken. Schilderen en tekenen zijn mijn passie en mijn tweede natuur geworden, een manier om mijzelf uit te spreken. Kunst heeft mij geholpen om met een brede blik naar mensen en de wereld om mij heen te kijken.

Haar werk bestaat uit portretten en kunstobjecten die zijn gebaseerd op haar emotionele beleving in het hier en nu. Te bezichtigen tijdens openingsuren in Bibliotheek IJmuiden in de maand april.