IJMUIDEN - Vanaf 4 september is in de Visserhallen in IJmuiden de expositie ‘Fotografie en Abstractie’ te zien. Veertien fotografen tonen vele facetten van de abstracte fotografie variërend van realistische beelden tot composities die volledig met behulp van de computer zijn gemaakt. De grote hallen worden doorbroken met abstracte beelden van Piet Tuytel.

Jan Koster fotografeerde zijkanten van auto’s en busjes. Daarbij was hij vooral geïnteresseerd in de kleurvlakken en de stootlijsten, die hij heeft verwerkt tot abstracte composities. Daarnaast toont Koster foto’s van blinde muren die wachten op hun afwerking. Hij legde deze ‘wachtgevels’ op eenvormige wijze vast op IJburg in Amsterdam. Een serie hiervan werd onlangs gepubliceerd in NRC.

Een fraai contrast met het kleurrijke werk van Jan Koster zijn de ingetogen fotowerken van John Tromp, die deel uitmaken van het project A-Way. Met dit werk studeerde Tromp eerder dit jaar af aan de Foto Academie Amsterdam. In zijn foto’s, die op het eerste gezicht schilderijen lijken, speelt leegte een grote rol.

Beeldhouwer en fotograaf Michiel Schierbeek toont enkele foto’s waarvan het realistische uitgangspunt geheel naar de achtergrond is gedrongen door een fraai spel van vervloeiende kleuren.

De expositie wordt ingeleid met een geïllustreerd overzicht van de geschiedenis van de abstracte fotografie, die begint met de cyanotypieën (blauwdrukken) die Anna Atkins rond 1850 van varens en andere planten maakte. Te zien is hoe de abstracte fotografie beïnvloed wordt door kunststromingen als kubisme en surrealisme. Het overzicht eindigt met voorbeelden van afbeeldingen die geheel softwarematig tot stand zijn gekomen. Daarbij kan de vraag gesteld worden of hier nog sprake is van fotografie.

‘Fotografie en Abstractie’ is de derde expositie in de Visserhallen, die sinds het najaar van 2020 in gebruik zijn als expositieruimte voor hedendaagse fotografie. In de imposante ruimtes van het voormalige bedrijfspand in oud-IJmuiden werden voorheen rollen plakband en kassarollen gemaakt.

De expositie is van 4 september tot en met 24 oktober.
Vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur.
Toegang is gratis.


Visserhallen, Duinstraat 4, 1975 DC IJmuiden (www.visserhallen.nl)