IJMUIDEN - Het is alweer een tijdje geleden, dat vele mensen een naam opstuurden voor deelname aan de prijsvraag voor de naamgeving van de nieuwe zeesluis de verbinding van IJmuiden naar Amsterdam! Met terechte trots vermeldt men dat er meer dan 5.000 namen zijn ingestuurd.

Deze inzendingen zijn door meerdere selectieteams getoetst tot er vijf namen overbleven. Het College van Burgemeester en Wethouders van Velsen heeft uiteindelijk de winnaar gekozen uit deze vijf namen. En die naam is nu bekend:

De grootste zeesluis ter wereld draagt voor de komende 100 jaar de naam…Zeesluis IJmuiden!

Commentaar van oud Tweede Kamerlid Gonny van Oudenallen die deze sluis versneld tot 8-12 jaar naar voren heeft kunnen halen door een ingediende motie (kamerstuk 30 800 A ) in de Tweede Kamer; “Het moet een moeilijke keuze zijn geweest, want de naam moest aan diverse criteria voldoen. Dus de origineelste is het zeker niet geworden. Blijkbaar is deze naam ‘Zeesluis IJmuiden’ eruit gekomen als beste. Die naam hadden we, zonder flauw te doen, buiten de wedstrijd ook met zijn allen kunnen verzinnen…. Maar fijn dat zoveel mensen hebben meegedacht!”

Bekijk ook dit filmpje, waarin wethouder Jeroen Verwoort en directeur Rijkswaterstaat Nienke Bagchus deze naam bekendmaken. Voor meer informatie op www.velsen.nl/zeesluis.

Foto: Oud-Tweede Kamerleden Antoinette Vietsch en Gonny van Oudenallen bij de 'Zeesluis IJmuiden'