SANTPOORT-NOORD - Het was schrikken voor de bewoners in Santpoort-Noord, waar afgelopen weekend een twee meter lange python was ontsnapt. Het baasje van de slang, Ron Marcus, vertelt nu aan NH Nieuws dat hij alle commotie nogal overdreven vindt. "Ik word hier als de boeman afgeschilderd, maar ik heb juist open kaart gespeeld en geprobeerd alles netjes op te lossen."

Marcus vertelt dat op de stoep voor zijn nieuwe woning in Haarlem, waarin op het moment van het gesprek net een nieuwe vloer wordt gelegd. Niet verwonderlijk, want hij zit midden in een verhuizing. Gisteren werd zijn oude woning in Santpoort opgeleverd en uitgerekend drie dagen eerder was een van zijn twee slangen plotseling weg.

"Veel van mijn spullen waren al over naar het nieuwe huis. De slangen had ik nog in het oude huis, op een verder lege zolder. Soms ging ik even bij ze kijken en dan deed ik daarna telkens netjes de deur dicht", vertelt de man die ooit handelde in slangen en in het bezit van maar liefst honderd slangen was.

Deur open
Toen hij eind vorige week een kijkje wilde gaan nemen, zag hij de deur openstaan. "Door de verhuisstress zat m'n hoofd zo vol dat ik blijkbaar was vergeten de sleutel in het slot om te draaien. Toen is een van de slangen blijkbaar omhoog geklommen en heeft hij op de klink geleund en is de deur opengegaan."

Marcus keek goed rond op zolder en zag slechts één slang. Dat was het moment waarop hij besefte dat hij er rekening mee moest houden dat de andere overal kon zijn. Hij kwam meteen in actie en lichtte de buren in over de vermissing van zijn huisdier. Hij adviseerde hen hun hondjes voor alle zekerheid binnen te houden, totdat de slang terecht was. "Ik heb duidelijk proberen te maken dat de kans klein was dat er iets ernstigs zou gebeuren en dat paniek echt niet nodig was."

Achterbaks
De volgende dag had iemand uit de buurt er lucht van gekregen en een bericht op Facebook geplaatst. Binnen de kortste keren was een deel van het dorp in paniek. Een filmploeg van SBS stond binnen de kortste keren op de stoep en tekende het verhaal van zijn oude buren op. Voor Marcus voelt de tv-reportage als een dolk in zijn rug. "Ik ben iemand die recht door zee is en gewoon zegt waar het op staat. Ik heb open kaart gespeeld en dan word ik achter m'n rug om zo afgeschilderd. En diezelfde mensen zeggen niks als ik voor hun neus sta. Ik vind het echt achterbaks."

Inmiddels is de python weer terecht, hij werd door Marcus na lang zoeken gevonden in de kruipruimte van de zolder. Hij is blij dat zijn slang terecht is en dat hij zijn nieuwe huis kan betrekken. Dan komt er een zwarte vrachtwagen de straat ingereden. "Daar zal je m'n nieuwe meubels hebben", zegt hij terwijl hij in de richting van het voertuig loopt. "Zo, en nu heb ik heb er genoeg over gezegd."