VELSEN/IJMUIDEN - ''Van bittere armoede in de negentiende eeuw, tot de welvaart die de staalindustrie met zich meebracht.'', zo omschrijft Saskia Sluiter de economische ontwikkeling van de IJmond. Zij schreef het boek 'De Staalwoestijn' waarvan zij vrijdag 17 november het eerste exemplaar aanbood aan managing director Tata Steel IJmuiden Tom Eussen.

In het boek, waarin Sluiter de geschiedenis van de IJmond en de relatie met het staalbedrijf beschrijft, is ook aandacht voor de recente geschiedenis waarin het handelen van de fabriek steeds meer onder een vergrootglas ligt. Het eerste deel beschrijft vooral het graven van het kanaal en de opkomst van de industrie in de regio.

''Als de wind verkeerd stond, zat heel de camping onder het roet. Maar daar had niemand eigenlijk last van. De tijd was echt anders.'', zo vertelt Sluiter tijdens de presentatie van haar boek over camping Rolandsduin. ''Toen de camping in 1992 dicht ging, vonden de bezoekers dat maar wat jammer.'' In het boek onderzoekt Sluiter de relatie tussen het veranderende landschap en de bewoners. 'Een kritisch, maar niet activistisch boek', zo noemt Sluiter het.

''Knap en leesbaar geschreven.'', is het oordeel van Tom Eussen. Bij de presentatie van het boek bedankte hij schrijver Saskia Sluiter voor de kritische spiegel. Na afloop van de overhandiging werd Eussen geïnterviewd door Erno Eskens, de uitgever van het boek. In dit interview ging hij in op de financiële staat van het bedrijf en de uitdagingen waar het bedrijf voor staat op het gebied van uitstoot en gezondheid. Ook ging Eussen in op de complexiteit van de operatie.