VELSEN - Op zondag 19 september 2021 speelt Theater Kwast een geënsceneerde leesvoorstelling van het blijspel Den Geheymen Minnaar van Catharina Questiers (1631-1669). Questiers was pas de tweede vrouw in de Nederlanden die werk leverde voor de Amsterdamse schouwburg. Den Geheymen Minnaar is een vertaling van Si no vieran las mujeres van de Spaanse succesauteur Lope de Vega. Spaanse stukken veroverden in de zeventiende eeuw de Amsterdamse Schouwburg, vanwege de vele spannende plotlijnen en grote emoties. Kortom, een stuk dat garant staat voor spetterend vroegmodern theater op z'n best! In Den Geheymen Minnaar doet de edelman Fredericus verwoede pogingen om zijn hopeloze verliefdheid op Constantia te verbergen voor zijn meester, de Duitse keizer Ottho. Als De keizer vervolgens zelf verliefd wordt op Constantia, moet Fredericus besluiten of hij kiest voor de trouw aan zijn heer of voor de liefde.

Vondel was een Vrouw

In 2020-2022 stoft Theater Kwast zoveel mogelijk stukken van toneelschrijvende vrouwen uit de 17e en 18e eeuw eenmalig af. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde dag met tekst in de hand voor publiek. Om zo al deze vrouwen terug te brengen waar ze horen: op het toneel!

Het Koetshuis van de buren

Voor Vondel was een Vrouw is Theater Kwast een unieke samenwerking met Vereniging Hendrick de Keyser aangegaan. Alle stukken worden opgevoerd in monumentale panden uit de 17e en 18e eeuw, op plekken die vaak voor het publiek gesloten zijn. Op 19 september 2021 strijkt Kwast neer in het koetshuis van de prachtige Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid. Een plek die nog een onverwachte link heeft met Questiers. Haar zwager Hendrik de Goyer was schout van Heemstede en rentmeester van het Huis Heemstede, dus Kwast speelt praktisch bij de buren van haar zuster Maria, waar zij veel op bezoek kwam.

VwV: Den Geheymen Minaar
Wanneer: Zondag 19 september 2021, 15.30 uur
Waar: Koetshuis, Buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 13, Velsen-Zuid
Entree: €20,-
Reserveren via: www.theaterkwast.nl

Complete speellijst en meer informatie: www.theaterkwast.nl