VELSEN - Sinds de VoorleesExpress Velsen, uitgevoerd door Bibliotheek Velsen, adverteert voor voorleesvrijwilligers, hebben een groot aantal enthousiaste vrijwilligers zich aangemeld. Het doel van de VoorleesExpress Velsen is om leesplezier en de woordenschat bij kinderen te vergroten en ouders bewust te maken van het nut van (voor)lezen. Zo pakken we samen taalachterstand bij gezinnen in onze gemeente aan. Dit is belangrijk want zo bieden we ieder kind een gelijke kans in het onderwijs.

De vraag naar voorleesvrijwilligers blijft altijd actueel. Zeker nu de scholen zo lang zijn dicht geweest, zijn er veel kinderen die hulp kunnen gebruiken met hun taalontwikkeling. De nieuwe voorleesvrijwilligers zijn voor de duur van 20 tot 25 weken aan de slag bij een gemotiveerd gezin. Wil jij bij een gezin voorlezen, maar twijfel je omdat je nog op vakantie wilt tussendoor? Dat is geen probleem. Wanneer je je aanmeldt, bepaal jij het moment van starten.

Meer dan alleen voorlezen!
Voorlezer Deniz Bussing is nu een paar weken aan het voorlezen bij een gezin. “Het wekelijkse voorleesmoment is voor mij echt ontspanning. Ik ben er in totaal hooguit 1 á 2 uurtjes aan kwijt. Na een drukke werkweek trekken de kinderen mij mee hún wereld in.” Deniz nam onlangs een fotoboek van haarzelf mee als kind. “Er stonden foto’s in van mijzelf in China en ook op school in Nederland. Toevallig heb ik op dezelfde school gezeten als waar de kinderen nu op zitten. Er ontstond een leuk gesprek. Er stonden zelfs leerkrachten op de foto’s die daar nog steeds werken. Het was één groot feest van herkenning.”

“Als voorlezer lees je niet alleen voor.” vertelt Nadine van Oostende, programmaleider. “Het voeren van gesprekjes, zingen van liedjes en spelletjes doen draagt ook bij aan de taalontwikkeling van de kinderen. We hebben dan ook spelletjes te leen en zelfs een tablet met digitale prentenboeken, welke je mee mag nemen naar je voorleesgezin.”

Wil je ook voorlezen bij een gezin binnen je gemeente? Mail of bel met vrijwilligerscoördinator Jet Winkel op 06-28339685 of jwinkel@bibliotheekvelsen.nl. Of kijk voor meer informatie op www.bibliotheekvelsen.nl.