SANTPOORT-NOORD - Donderdag 4 mei 2023, 14:30 organiseert Cultuur in de Dorpskerk Santpoort-Noord de nieuwste voorstelling van Rosenhart producties. Na 3 succesvolle edities, geregisseerd door Fred Rosenhart, waarbij we onder de indruk waren van de voorstellingen 'Lotte', 'Na de vrede' en ''Ik huil mijn vaders tranen' mogen we ons dit jaar verheugen op ‘De laatste dag in het Achterhuis’.

4 Mei herdenken we alle slachtoffers van de Tweede wereldoorlog en de oorlogsituaties daarna. Daarbij zijn het de persoonlijke verhalen die indruk maken. Toneel geeft de mogelijkheid om je nog beter te kunnen inbeelden welke situaties er afgespeeld hebben, hoe dat voelde en wat dat met je zou doen. Fred Rosenhart geeft de bezoekers met ‘De laatste dag in het Achterhuis’ de mogelijkheid dit bij te wonen, in te beelden en mee te maken.

Voor Anne Frank was vrijdag 4 augustus 1944, een warme, zonnige dag en haar 761e dag in het Achterhuis. Dan stappen rechercheurs het pand binnen.

Met het publiek worden scenes uit het achterhuis nagespeeld; hoe was het om 25 maanden opgesloten te zitten, op kousen lopen, geen toilet gebruiken tijdens kantoortijden, de verrader kan achter elke deur staan, voedselbonnen.

Wat heeft er zich afgespeeld tijdens de bezetting in Nederland.

Wie kan je nog wel vertrouwen, waarom een Jodenster. De vervolging van Joden, zigeuners en homoseksuelen. De angst, tot dat de Westertoren 6 uren slaat (18:00uur), veilig, tot 8:00 uur in de morgen.

Met mensen uit het publiek, die dat willen, wordt dit in scene gezet, inclusief authentieke kleding.

De onderduikers: (Fam Frank , Fam Pels(Daan) en tandarts Fritz Pfeffer in het dagboek Dussel spreekt uit als Doesel, waarom werd hij zo genoemd.

De helpers en het personeel: Kraler, Koophuis, Miep en Jan Gies, Elly Voskuyl (haar vader heeft de beroemde kast gemaakt) en magazijnbediende.

De Grune Polizei en Inbrekers.

Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage na afloop

Locatie: Dorpskerk, Burg. Enschedélaan 65, Santpoort Noord

www.cultuurindedorpskerk.nl