VELSEN - Onze trotse winnaar van Velsen, Marit van Banning, heeft op school (de Parnassia ) haar oorkonde ontvangen voor de voorleeskampioen van Velsen. Ze werd door de jury unaniem gekozen als winnaar. Waarbij zij geprezen werd voor haar aangenaam gebruik van volume en stiltes en de originele keuze van haar boek.


Marit las voor op een video, want helaas konden we de afgelopen tijd geen klassen ontvangen in de Bibliotheek. Maar ze nam ons helemaal mee in het boek “De zee kwam door de brievenbus” van Selma Noort.

Door naar de volgende ronde
Deze week wordt de winnaar van Noord-Holland bekend gemaakt uit de totaal 29 winnaars van de voorrondes. Wij duimen voor Marit!
De provinciale winnaar vertegenwoordigt Noord-Holland ook tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswed­strijd op 26 mei 2021. De uiteindelijke winnaar is een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ en Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum.

Aantal voorlezers en favoriete boeken
Dit jaar hebben in Nederland maar liefst 2.837 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Rachel Renée Russell en Tosca Menten dit jaar de populairste kinderboekenschrijvers zijn. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell was net als de drie afgelopen jaren het meest gekozen boek om uit voor te lezen.

Beter leren met 15 min. lezen per dag
De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen die dagelijks een kwartier lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij.