IJMUIDEN - Er zijn sinds het begin van de coronacrisis veel teststraten opgezet. Dat is een goede ontwikkeling aangezien er voldoende testcapaciteit moet zijn. Iedereen die last heeft van klachten moet zo snel mogelijk een coronatest kunnen doen. Dat is de enige manier om erachter te komen of deze klachten worden veroorzaakt door het coronavirus. Als je klachten hebt, moet je binnenblijven totdat je de uitslag van je coronatest hebt. Je moet dan alleen het huis verlaten om een coronatest te doen. Op die manier voorkom je dat je anderen besmet als je zelf besmet bent. Voor meer informatie over testen kun je terecht bij coronatest in Ijmuiden: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag? – denieuwepraktijk.nl.

Hoelang duurt het voordat je de uitslag van een coronatest krijgt?
Het is per teststraat erg verschillend hoelang het duurt voordat je de uitslag van de coronatest krijgt. Dat komt doordat niet iedere teststraat gebruik maakt van dezelfde testmethode. De meeste commerciële teststraten gebruiken een antigeen-test terwijl de GGD gebruik maakt van de PCR-test. Een PCR-test kan niet ter plekke worden bekeken. Deze moet nadat de test is afgenomen eerst naar een laboratorium worden gebracht. In het laboratorium kan worden gekeken of de test positief is of niet. Dit is een proces wat veel tijd kost. Bij een antigeen-test kan direct worden gekeken wat de uitslag van de test is. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat dit bekend is. Daarom kunnen mensen die zo snel mogelijk willen weten of ze besmet zijn of niet het best een coronatest doen bij een commerciële teststraat.

Mag je je laten testen als je geen klachten hebt?
Als je last hebt van klachten, moet je zo snel mogelijk een coronatest doen, maar mag je ook een coronatest doen als je geen klachten hebt? Dat is een vraag waar veel mensen het antwoord niet op weten. Wanneer je je wilt laten testen bij de GGD, moet je klachten hebben. Anders wil de GGD je niet testen om te voorkomen dat het te druk wordt in de teststraten. Gelukkig mag je je bij een commerciële teststraat wel laten testen als je geen klachten hebt. Dat is fijn voor de mensen die voordat ze bij een ouder iemand op bezoek gaan een coronatest willen doen. Je kunt dan vlak voor het bezoek nog de test doen waardoor je zeker weet of je op dat moment besmet bent of niet. Daarom is het fijn dat je de uitslag van de test zo snel weet.

Waar kun je je laten testen als je in Ijmuiden woont?
Coronatest in Ijmuiden: overzicht kosten en sneltest locaties. Hier kun je de verschillende teststraten in de buurt van Ijmuiden vinden. Het gaat hierbij wel alleen om de teststraten waar je een antigeen-test kunt doen. De antigeen-test staat ook wel bekend als de sneltest. Door een overzicht te hebben van alle testlocaties waar je naartoe kunt gaan, kun je zelf kijken waar je het eerst aan de beurt kunt komen.