VELSEN-ZUID - Bijna een week nadat storm Poly met windkracht 11 over ons land raasde, zijn de boswachters van Natuurmonumenten nog steeds hard bezig met het opruimen van alle stormschade. Vooral in het noordelijke deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op Buitenplaats Beeckestijn richtte de storm een enorme ravage aan.


Op Beeckestijn gingen in bijna alle lanen bomen om, sommigen meer dan 100 jaar oud. Ook in het parkbos aan de achterzijde van de buitenplaats werden bomen met kluit en al omver geblazen en in de Neobaroktuin moest de historische slangenmuur het ontgelden. In veel bomen hangen nog half afgebroken takken op scherp. Vanwege het gevaar wat dit met zich meebrengt heeft Natuurmonumenten de buitenplaats tot nader bericht afgesloten voor bezoekers.

De dagen direct na de storm is met hulp van een flinke groep collega-boswachters uit het land en vrijwilligers begonnen met het opruimen van omgewaaide bomen. Wat op de grond op te ruimen was, is op hopen gezet. Maandag 10 juli is de aannemer op Beeckestijn begonnen om met een hoogwerker alle gevaarlijk loshangende takken die hoog in de bomen hangen, weg te halen. Als eerste wordt de Kweekensteinsweg aangepakt, zodat die zo snel mogelijk weer open kan. De rest van de week zal de aannemer nog bezig zijn in het park zelf. Takken worden ter plekke versnipperd en dan afgevoerd en ook stammen worden op hopen gezet en later afgevoerd.

Natuurmonumenten verzoekt iedereen dringend om de afsluiting van de buitenplaats te respecteren, zodat de aannemer in alle rust en veiligheid zijn werk kan uitvoeren. Zodra het kan, wordt een deel van de buitenplaats weer opengesteld.

Er is een donatieactie gestart om ons te helpen de extra kosten te dekken. De schade aan de slangenmuur en het herstel van de laanbomen, die bepalend zijn voor het aangezicht van de buitenplaats kost veel geld, dus financiële steun is van harte welkom. Doneren kan via www.nm.nl/donatie/nhm. Donaties die via deze link binnenkomen, komen volledig ten goede aan het herstel van het getroffen gebied.