IJMUIDEN - Zorginstellingen zijn doorgaans grootverbruikers van energie, water en voedsel. Via een Green Deal onderstrepen zorginstellingen het belang om de instellingen versneld te verduurzamen. Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) ondertekende als een van de eerste instellingen de Green Deal. Afgelopen jaren is hard gewerkt aan het uitvoeren van een tal van belangrijke duurzaamheidsmaatregelen. Op 4 december nam Jaap van de Heuvel, voorzitter Raad van Bestuur RKZ het bronzen certificaat Milieuthermometer Zorg in ontvangst uit handen van wethouder Haydar Erol van de gemeente Beverwijk.

Het RKZ heeft afgelopen periode gekozen voor led-verlichting, plaatsing van een nieuwe luchtbehandelingskast (energieklasse A++) op het dak en de isolatie van leidingen en appendages (afsluiters). Ook heeft de organisatie een vervoersonderzoek uitgevoerd en zijn medewerkers via verschillende acties gestimuleerd om met de fiets naar het werk te komen of te gaan carpoolen. Voor de komende jaren staat verdere verduurzaming op het programma. Zo wil het RKZ verder invulling geven aan duurzaam inkopen en worden de overige energiemaatregelen uitgevoerd die zich binnen vijf jaar terugverdienen, zoals bewegingssensoren. Het RKZ behoort tot één van de 35 van de in totaal 800 zorginstellingen in Nederland die het Bronzen Milieucertificaat ontvangt.

Green Deal Zorg
Op 10 oktober jl. ondertekenden minister Bruins van VWS en 132 partijen de Green Deal Zorg 2.0, het vervolg op de eerste overeenkomst. Samen maken de partijen zich sterk voor een gezonde toekomst door de klimaataanpak (CO2-reductie), circulair werken, schoon water (medicijnresten uit afvalwater) en een gezonde leef- en verblijfsomgeving.

Milieuthermometer Zorg
De zorginstellingen die de Green Deal hebben ondertekend gaan aan de slag met de Milieuthermometer. De Milieuthermometer is een interne routekaart voor een duurzame bedrijfsvoering. Een route die start bij het plaatsen van slimme meters en energiemonitoring om inzicht te krijgen in het verbruik. Via de maatregelmodule kan vervolgens gekozen worden uit ruim 100 maatregelen om energie te besparen. Daarnaast komen thema’s zoals water, afval, medicijnen en voedselverspilling aan bod. Via de Milieuthermometer behalen instellingen de score brons, zilver of goud.