VELSEN - Aannemer Circet Nederland heeft een aantal succesvolle gestuurde boringen onder het spoor en rijkswegen uitgevoerd. Door 3 boringen is de aanleg van het DELTA glasvezelnetwerk voor ruim 10.000 huishoudens in de gemeente Velsen een stap dichterbij. De boringen waren nodig om een koppeling maken met het bestaande netwerk in Bloemendaal. De verdeelkasten in Santpoort-Noord en Velsenbroek kunnen hierdoor worden aangesloten op het glasvezelnetwerk van DELTA.

Boring onder spoorweg
Medio mei is vanaf de Middenduinerweg in Santpoort-Nood een boring onder het spoor uitgevoerd. Met een lengte van 190 meter en een maximale diepte van 14 meter is deze boring flink lang en een bijzondere klus. De voorbereiding heeft maanden in beslag genomen. Samen met Gemeente Velsen en ProRail is alles tot in detail voorbereid. De boring werd nauwkeurig bestuurd met behulp van een sensor die op de boorkop is bevestigd. In het gegraven boorgat wordt bentoniet, een in de natuur voorkomende kleisoort, gespoten. Als het boorgat de overkant heeft bereikt, wordt een 110 mm dikke mantelbuis door het bentoniet teruggehaald. Door de buis worden vervolgens de glasvezelkabels geblazen.

Boringen onder
Rijkswegen Eind juni zijn twee gestuurde bentoniet boringen onder Rijkswegen gedaan. De boring ter hoogte van Rijksweg N208 hm paal 57.0 had een lengte van 41 meter en 4,5 meter diep. De boring ter hoogte van de N208 hm paal 56.3 was 55 meter lang en 5 meter diep. Samen met de Gemeente Velsen, Provincie Noord-Holland, Gasunie en PWN zijn deze boringen nauwkeurig voorbereid.

Volop bezig met graven
Dennis van den Assem, projectmanager DELTA Netwerk, geeft aan: “We zijn blij dat de boringen succesvol verlopen zijn. Met de verbindingen onder het spoor en de Rijkswegen door gaan we de glasvezelverdeelkasten signaal geven. We zijn al maanden volop bezig met de aanleg. In totaal moeten we in Velsen ongeveer 99 kilometer graven. Dat is een flinke klus. In februari zijn we begonnen in Santpoort-Noord en een deel van Zuid (ten oosten van het spoor). De ploegen gaan vlak voor of na de bouwvak door naar Velsenbroek. Als we klaar zijn met graven in de straten en tuinen in Santpoort dan rest nog het plaatsen en activeren van alle huisaansluitingen. Dit zal meer tijd in beslag nemen, omdat graven nu eenmaal sneller gaat.” Zodra een huisaansluiting gereed is en de verbinding werkt kan een bewoner gebruik gaan maken van supersnel en stabiel internet via glasvezel. Telecomaanbieders sturen vervolgens hun installatiepakket op.”

Verwachte planning
Van den Assem vervolgt: “Als alles volgens planning verloopt verwacht ik dat de eerste inwoners in Santpoort-Noord met een abonnement begin volgend jaar gebruik kunnen maken van glasvezelinternet. En als alles meezit en we de huidige planning kunnen halen, zal het laatste adres in de Gemeente Velsen eind 2024 geactiveerd zijn.”

Communicatie tijdens de aanleg
Samen met DELTA Netwerk communiceert aannemer Circet Nederland voor en tijdens de aanleg met de inwoners over de graafwerkzaamheden en het plaatsen van de glasvezelaansluiting in de woning. Inwoners ontvangen vooraf een brief met meer informatie. Met vragen over de uitvoering van de aanleg van glasvezel kunnen inwoners contact opnemen met Circet Nederland. Zij helpen graag op werkdagen van 8:00 tot 16:30 uur en zijn bereikbaar via 088 - 18 18 190 of deltafibernetwerk.veenendaal@circet.nl.

Postcodecheck
Inwoners kunnen via de postcodecheck op www.deltanetwerk.nl de voortgang van de aanleg van het glasvezelnetwerk op hun adres bekijken.

Over DELTA Netwerk
DELTA Netwerk legt door heel Nederland glasvezelnetwerken aan en is onderdeel van DELTA Fiber, een van de snelst groeiende glasvezelbedrijven van Nederland. Het netwerk van DELTA Fiber is in alle provincies aanwezig en inmiddels hebben al 1,2 miljoen huishoudens en bedrijven toegang tot de nieuwste generatie glasvezel. Het komende jaar bereikt het netwerk zo’n anderhalf miljoen adressen en DELTA Fiber heeft de ambitie om door te groeien naar 2 miljoen huizen en bedrijven in 2025. DELTA Fiber is eigendom van de investeringsmaatschappijen EQT en Stonepeak en er werken ruim 1.200 medewerkers. Onder de merken DELTA en Caiway levert het bedrijf internet met gigabitsnelheden, interactieve tv en vaste en mobiele telefonie.