VELSEN - Van vrijdag 16 september t/m zondag 25 september vindt de Boekenweek voor Jongeren plaats. Tijdens deze week staat het stimuleren van leesplezier onder jongeren centraal. Zo gaan verschillende schrijvers langs scholen in het hele land met ‘Literatour’ en zullen docenten tijdens hun lessen door middel van lespakketten aandacht besteden aan de bij Bibliotheek Velsen gratis verkrijgbare verhalenbundel 3PAK.

3PAK
3PAK is het Boekenweekgeschenk voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Met leesplezier dat aansluit bij hun belevingswereld: twee ijzersterke verhalen van topauteurs Daan Heerma Voss en Chinouk Thijssen en ijzersterke poëzie van Gershwin Bonevacia. Dit jaar met boekentips om verder te lezen! Vanaf 16 september gratis op te halen bij Bibliotheek Velsen. (zolang de voorraad strekt)

Lezen onder jongeren
Het is geen geheim dat jongeren in de loop der jaren minder zijn gaan lezen. Het grootste probleem lijkt het leesplezier te zijn. Lezen wordt niet gezien als ontspanning, maar als een verplichting. Zo vindt bijna twee derde van VMBO-leerlingen in leerjaar 4 lezen niet (zo) leuk. Op HAVO en VWO zegt zo’n veertig procent lezen niet (zo) leuk te vinden. Bibliotheek Velsen vindt het belangrijk om zich in te blijven zetten voor leesbevordering bij deze belangrijke doelgroep. Door ons aanbod aan te passen aan de wensen van de lezers (grotere hoeveelheid Engelse boeken) via verschillende platforms zoals Booktok en in samenwerking met de middelbare scholen.

BookTok
TikTok staat vooral bekend als de applicatie waar jongeren korte filmpjes kunnen delen. Tijdens de wereldwijde lockdown werd de app razend populair. Ondertussen zijn er al meer dan 3 miljoen Nederlanders actief op het platform. Daarnaast heeft de app een enorme invloed op het ontstaan van trends en challenges. Onder de hashtag #booktok delen jongeren boekentips in geweldige, korte video’s. Het effect op de vraag naar deze boeken is ook zichtbaar in de boekhandels en de Bibliotheek.

We volgen een aantal Booktokkers en hun aanraders staan tentoongesteld in de Bibliotheek op onze Booktoktafel. Vrijdag 16 september is er een Booktok live event in het Literatuurmuseum (gratis). Bibliotheek Velsen is op zoek naar een Velsense Booktokker die eens een filmpje wil opnemen in de Bibliotheek.

Is het iets voor jou? Kom dan langs in de Bibliotheek en neem gelijk je 3PAK mee! En houd de Instagram en de website van de Bibliotheek in de gaten voor online en live activiteiten met Booktokkers.