NOORD-HOLLAND - Om hun roep op een betere uitrusting kracht bij te zetten, komen boa's uit tientallen Nederlandse gemeenten vandaag opnieuw in actie. Ze gaan wel aan het werk, maar houden hun bonnenboekje op zak.

Dat geldt in ieder geval voor de boakorpsen uit de vier grote steden, waaronder Amsterdam. Andere Noord-Hollandse gemeenten waar de boa's vandaag actievoeren zijn Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Huizen, Haarlem en Heemstede.

"Elke dag zonder verdedigingsmiddelen is er eigenlijk een te veel", schrijft de gemeente Velsen. Op Hemelvaartsdag werd in die gemeente een boa zwaar mishandeld. Om hun ongenoegen daarover te uiten - en hun roep om meer verdedigingsmiddelen te onderstrepen - kwamen boa's uit onder meer Haarlem, Velsen en Hilversum afgelopen dinsdag al in actie.

Minister Ferd Grapperhaus ziet mogelijkheden om meer boa's een gummiknuppel te geven, maar liet opnieuw weten niet van plan te zijn hen uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. De boa's hopen de druk vandaag publieksvriendelijk op te voeren. "Want geen verdedigingsmiddelen, geen bon", schrijft de gemeente Velsen.

Wie vandaag foutparkeert in IJmuiden, kan wel een 'ludieke waarschuwing' onder z'n ruitenwisser aantreffen. "De welbekende witte bon, maar dan anders", aldus de gemeente. "Er volgt geen parkeerboete, misschien wel een glimlach."

Om zoveel mogelijk aandacht voor de boa's te generen, roept Velsen iedereen die zo'n 'prettige-dag-bekeuring' krijgt op om een selfie te maken en die op sociale media te delen. "Met ons hart bij onze boa's."

Stoet tussen gemeentehuizen
Behalve op papier krijgt de actie ook vorm in het straatbeeld. Vanaf 13.00 uur rijdt er een stoet handhavingsvoertuigen met oranje zwaailichten tussen de gemeentehuizen van Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Omdat niet alle boa's daaraan meedoen, zullen er ook dan voldoende boa's op straat zijn om de orde te handhaven en het publiek van dienst te zijn.

In sommige gemeenten gaan boa's gezamenlijk en met hun vuist voor hun hart op de foto, waarna die foto via social media wordt verspreid.